Home » Author Archives: Dusan (page 3)

Author Archives: Dusan

Nestea, win-win стратегија на Coca Cola и Nestlé ?

Многу пати досега во Македонија сме слушнале коментар од типот : кој го произведува Nestea  брендот на леден чај и зошто компанијата ја нема никаде ?Одговорот ќе го најдеме подолу.. Успешната алијанса (joint venture agreement) помеѓу Coca Cola и Nestlé  го донесе на пазарот овој бренд на леден чај кој ... Read More »

Одличната «co-branding» стратегија на Baileys и Lir

Кога се работи за co-branding стратегии, неминовно е да се спомнат стратегиите на Британскиот гигант DIAGEO во чие што бренд портфолио се вметнува познатиот ликер Baileys. Имено, најновата co-branding стратегија на Baileys  со ирскиот производител на чоколада Lir  е позната како «Baileys collection»   и е  воглавно одличен пример за успешна ... Read More »

Dom Pérignon и одличната «Product Placement» стратегија

Дом Перињон - product placement - Marketing365

Во една од претходните статии ја отворивме темата за моќната маркетинг алатка Product Placement кој што го има во три вида: визуелен(visual), интерактивен (interactive)и изговорен (spoken). Во денешниот случај се фокусиравме исклучиво на изговорен Product Placement и неговата добро разработена стратегија во примерот кој што ќе го видиме подолу. Имено, ... Read More »

KRUPS HEINEKEN SUB

Eдна од поинтересните маркетинг стратегии што се вретеше во јавноста во 2013 година е co-branding стратегијата помеѓу Krups (германски производител на апарати за домаќинство) и Heineken.  Иако овие две компании се занимаваат со различни бизниси т.е произведуваат производи кои се во сосема различни категории на производи, сепак претставуваат одличен пример ... Read More »

Кој рече дека Дедо Мраз не постои ?

Канадската авио компанија WestJet  им приреди супер изненадување на своите патници веднаш  после слетувањето на еден од аеродромите зачинувајќи ја претпразничната еуфорија со многу, многу магија ! Најпрво за време на чекирањето на билетите пред полетувањето на авионот се појавил еден анимиран Дедо Мраз кој ги прашувал патниците што би сакале ... Read More »

Кока-Кола парк среде Амстердам

Кока Кола ги изненади жителите на Амстердам креирајќи парк во форма на шишето на Кока Кола.  Малиот парк бил направен од вештачка трева , бил уреден со дрва на кои што виселе торби полни со балони и други «багатели».  Интересно е тоа што во паркот биле поставени дистрибутери Кока Кола ... Read More »

«Make up палета» во боите на Facebook од Yves St-Laurent

make up paleta vo boite na facebook

Една од поинтересните креативни маркетинг идеи за оваа година исто така беше и онаа на Францускиот бренд Yves St-Laurent.  Со цел да им се заблагодари на своите Facebook фанови, компанија најде една генијална идеја: да направи «палета make up» во боите на Facebook. Оваа креација била наменета само за Facebook ... Read More »

Coca Cola «Teaser» & Marc Jakobs

Големите компании се големи затоа што прават големи нешта и секогаш се трудат да бидат иновативни и креативни. Таков беше случајот со Coca Cola во 2013 година.  Оваа компанија, како и секоја година, си одбра креативен директор за Coca Cola Light и тоа не било кој туку Marc Jakobs.  Имено ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365