Home » Author Archives: Dusan (page 4)

Author Archives: Dusan

Последната коцка од Милка, емоционален маркетинг на Mondelez International !

милка кампања веб сајт

Една од поинтересните маркетинг стратегии годинава во август се вртеше околу чоколадото Милка.  Во некои од европските земји Милка чоколадата беа произведувани без една коцка. Целта на оваа кампања е да се доведат потрошувачите да ја споделат «последната коцка» со нивните најблиски и да креираат емоција.  Оваа кампања се нарекуваше ... Read More »

Kako Heineken одлучи да ја прослави 140 годишнината од своето постоење

По повод  својата 140 годишнина од постоење, еден од најсилните брендови на пиво во светот, Heineken одлучи да ја прослави со маскирање на париско бротче «péniche » во подморница.  Подморницата пловела по реката Сена во Париз и застанувала секој ден  на повеќе пристаништа во Париз. На самото пристаниште каде што застанувала ... Read More »

Coca Cola life, новата «line extention» верзија на Coca Cola Company лансирана во Аргентина

Jавноста во Јужна Америка или поточно во Аргентина од неодамна е “сведок“ на лансирањето на новиот бренд на Кока Кола –  Coca Cola Life. Составот на новиот продукт е од растението Stevia чии што листови се користат како засладувач и замена за шеќерот. Со ова, Coca Cola life доаѓа на ... Read More »

Нутела го следи примерот на Кока Кола со индивидуализиран advertising

NUTELA , Нутела

Очигледно дека во изминатиов период големите брендови од  food & beverage индустријата се повеќе се фокусираа на емоцианалната страна на потрошувачите со цел да ја продлабочат онаа емоционална врска  и да ги зголемат лојалноста и продажбата. По примерот на Кока Кола со нивниот слоган « Share with », Нутела исто ... Read More »

Се промовираше македонскиот Mashable

Пред десетина дена во книжарницата Магор во Скопје се оддржа промоцијата на македонскиот портал SocialNet специјализиран за вести од сферата на социјални медиуми и ИТ. На презентацијата присуствуваа многу пријатели и соработници на порталот а покрај официјалната презентација на порталот имаше и две предавања од Ива Дујак и Борис Ефтимовски, ... Read More »

Активна и пасивна улога на packaging – Malibu & Bacardi студија

marketing365

Некои од Вас можеби се запрашале зошто има дизајнирано палми и залез на сонцето на шишето рум со потекло од Карибите – Malibu ? Продолжете да читате… Во суштина се работи за улогата на packaging во развојот на брендот (brand development) и неговата моќ дирекно да креира бренд асоцијации (brand ... Read More »

Разговор со Деан Торпе еден од најбараните гуруа за продажба и финансии во Европа

Деновиве имавме прилика да проследиме една интересна конференција со несекојдневни личности како што се Деан Торпе и Ан Бети во рамките на интернационалниот  фестивал Body Mind and Spirit. Деан Торпе е еден од најдобрите бизнис консултанти  за продажба и корпоративни финансии во Европа додека Ан Бети е успешен претприемач од ... Read More »

Концептот “Бренд laddering” и студија на “Share with..“ кампањата на Кока-Кола

маркетинг и ПР портал Маркетинг365

Концептот «brand laddering» претставува прогресија од атрибутите до бенефитите на еден бренд. При самото маркетирање на бренд, поголем дел  од маркетерите се фокусирани на функционалниот бенефит. На пример доколку маркетираме овошен сок, голема е верoјатноста дека ќе се задржиме на неговите атрибути: 100% овошје кое што е добро за здравјето ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365