battlestar-galactica-mk-630x90
Home » Author Archives: Гоце Пачемски

Author Archives: Гоце Пачемски

Што треба да знаете за односите со јавност и каде да го прочитате тоа?

Public Relations- Strategies and tactics

Постојат „прикаски“ дека теоријата е едно, а практиката во односите со јавноста е сосема нешто друго. Ако сте случајно од оние што се согласуваат со ова мислење на не така мал број PR практичари, веруваjте вие сте во голема заблуда. Се разбира, практикувањето на односите со јавноста има свои специфики, ... Read More »

Етика во фокусот: Кога ако не сега!?

Етика, Етички кодекс, ПР

Практичарите од областа на односите со јавност во Македонија деновиве имаат уникатна и можеби неповторлива можност, за првпат да ги дефинираат вредностите, принципите и нормите на своето делување од чие почитување во голем дел зависи целокупната репутација на PR профeсијата во јавноста, а со тоа и успехот на сите оние ... Read More »

Прв регионален самит на IPRA | PR 2.0 – Back to the Future

IPRA CEE

Првиот регионален собир на ПР професионалците во организација на IPRA – Меѓународната асоцијација за односи со јавноста, што неодамна се одржа во Софија, Бугарија, можеби не донесе ништо спектакуларно и револуционерно за глобалниот ПР, но секако придонесе за подигнување на нивото на професионализација на односите во јавноста во регионот на ... Read More »

Во ПР-от се парите

parite se vo PR

Водечките светски агенции за односи со јавност немаат проблеми со cash flow. Напротив. Некои од нив бележат дури и двоцифрен процентуален раст на приходите од надоместоците што ги добиваат од своите клиенти. Глобалната ПР индустрија, која „тежи“ близу 11 милијарди долари и вработува над 75.000 професионалци, расте трета година по ... Read More »

Едноставен водич за ПР новајлии

Marketing365 - PR newbies

Кога пред повеќе од десет години навлегував во професијата односи со јавноста (ПР), имав,  благо речено, поедноставена слика за предизвикот пред мене. За среќа, ме водеше силната желба да научам што е можно повеќе. Патем, процесот на учење и осознавање нови работи не престанува, затоа што ПР-от е професија која ... Read More »

Се што сте сакале да знаете за ПР-от, но сте се плашеле да прашате

Love PR

Уште на почеток би сакал да расчистам со дилемата што ја наметнува насловот на овој текст. Сте го гледале ли класичното остварување на легендарниот Вуди Ален  – Everything You Always Wanted to Know About Sex (But Were Afraid to Ask) од 1972 година? Ако одговорот е потврден, а воедно сте ... Read More »

Иднината на ПР-от: Меѓу сонот и јавето

Sposbnosti za social media

Усогласување на комуникациските стратегии со потребите на бизнисот го истисна справувањето со дигиталната еволуција и социјалните медиуми од листата на приоритетни теми со кои професионалците од областа на односите со јавноста и комуникацискиот менаџмент сметаат дека ќе се соочуваат во годините што претстојат. Ваквото на изглед „враќање кон корените“ е ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365