Home » Во фокусот » Брилијантната стратегија на БитТорент (BitTorrent)

Брилијантната стратегија на БитТорент (BitTorrent)

Во ред, колку пати сте спуштиле документи или цели фолдери преку овој систем од интернет? Не можете да изброите?

reklama bit torrent

BitTorrent е систем со чија што помош можат да се префрлуваат документи на големи далечини, без разлика на нивната големина, на поинаков начин од “точка А до точка Б” пристапот, односно, документите се распределуваат на начин да сите компјутери кои што се вклучени во префрлувањето сносуваат товар и со тоа го релаксираат целиот систем. Или најпластично објаснето – албумот со самолепливи сликички е цел само доколку ги купите сликичките од неколку пакувања па дури и продавници.

Да се вратиме на маркетингот. На огромни билборди во Лос Анџелес, Сан Франциско и Њу Јорк, беа поставени пораки кои што се во склад со скандалот за севкупно прислушување во САД и со потребата да се регулира интернетот (од некоја навистина непозната причина). Тие беа следните:

1bittorrent

2bittorrent

 

– Artists need to play by the rules. (артистите/уметниците треба да играат според правилата)
– Your data should belong to the NSA. (вашите документи треба да им припаѓаат на националната агенција за безбедност на САД).

Овие постери направија вистински buzz. Угледниот Times саркастично прашуваше дали е агенцијата за безбедност таа што ја направила самата кампања, а во дискусијата се вклучија и сенатори и официјални политички лица.

Вчера, и официјално се сменија пораките на билбордите. Тие изгледаа вака:

3bittorrent7bittorrent5bittorrent

BitTorrent ја искористи ситуацијата да го покаже вистинското лице на интернетот, даде придонес со свои аргументи во дебатата и секако, ги рекламира своите услуги (кои што не, не се само за спуштање епизоди од сериски филмови). Впрочем и Facebook, Twitter па дури и Владата на Велика Британија за да го следи плаќањето на данок на своите граѓани ги користат услугите на овој сервис.

Граѓаните реагирале позитивно на кампањата. Слободата е ценета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365