Home » Истражувања (page 20)

Истражувања

50 проценти од глобалното дигитално огласување се одвива на мобилните уреди

Во последниот извештај за глобалниот огласувачки пазар, Магна – истражувачка агенција во рамките на IPG Mediabrands, предвидува раст на инвестициите во сферата на огласувањето за 3,7%, односно на 505 милијарди долари до крајот на 2017 год. Дигиталните медиуми ја надминаа телевизијата и го превземаа приматот во приходите од огласување. Во ... Read More »

Еве колку изнесуваат вкупните приходи на македонските маркетинг и медиски агенции за 2016 година

Најактивните и најголеми медиски и маркетинг агенции во Република Македонија, во изминатата 2016 година оствариле вкупни приходи од речиси 35 милиони евра  што како вкупен резултат е намалување на приходната страна за околу 320 000 евра во споредба со 2015 година кога истите агенции оствариле вкупно приходи од околу 35,3 ... Read More »

Емотиконите и GIF-овите ни помагаат полесно да комуницираме

Начинот на кој комуницираме во текот на годините многу се промени. Од првите слики во пештерите, преку хиероглифите и пиктограмите, па се до азбуката и видеата. Но, се чини дека всушност направивме цел круг. Барем ако се суди според податоците од истражувањето кое го спроведе платформата за мобилно споделување на ... Read More »

Кои се најголемите патриоти помеѓу брендовите во Америка?

Соединетите Американски Држави денес, 4 јули, слават 241 година независност, а по тој повод истражувачката консултанска куќа Brand Keys го објави своето 15 годишно истражување на најпатриотските американски брендови, во кое забележале „драматична промена во перцепцијата на потрошувачкиот патроитизам“. Jeep, Disney и Levi Strauss и понатаму се на врвот на ... Read More »

Светскиот пазар на мобилни игри ќе вреди повеќе од 58 милијарди долари

Во 2016 години светскиот пазар на мобилни игри вредел импресивни 32,29 милијарди долари Пазарот на мобилни игри расте од ден на ден. Нови игри, нови уреди и нови играчи гарантираат дека во иднина изработката и продажбата на мобилни игри ќе биде профитабилна дејност. Според предвидувањата на BIS Research, светскиот пазар ... Read More »

Петте најголеми телевизии во 2016-та оствариле приход од речиси 18 милиони евра

Петте најголеми комерцијални телевизии кои емитуваат програма на државно ниво преку оператор на дигитален терестријален мултиплекс (Сител, Канал5, Алсат, Алфа и Телма) во текот на 2016 година оствариле вкупни приходи од 1 101 074 585 денари или “преведено“ во евра – 17 903 651. Ова го покажува анализата на Маркетинг365 кој ... Read More »

Топ 10 агенции во Хрватска според остварени приходи во 2016 година

(РЕГИОН) – Финансиски најуспешна хрватска агенција од сите 36 члени на HURA и оваа година повторно е  UNEX чии две агенции Unex Media и Unex Grupa, во 2016 година оствариле приход од 338,7 милиони куни што е еквивалентно на околу 45 милиони евра. Добивката после оданочување изнесува 17,5 милиони куни ... Read More »

Сексуалноста во огласите – се забележува но НЕ продава и може негативно да влијае врз репутацијата

Провокативните рекламни кампањи имаат мало влијание на продажбата и можат да имаат негативно влијание врз имиџот на брендот – се наведува во новото истражување чии резултати ги спорат тезите кои широко беа прифатени во индустријата а кои едноставно велеа дека “сексот продава“. John Wirtz, професор за огласување на универзитетот во Илиноис, ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365