Home » Истражувања (page 30)

Истражувања

Глобалното трошење на реклами ќе порасне за просечни 4.2% следната година

Глобалното трошење на реклами ќе порасне за просечни 4.2% следната година, а просечниот сооднос на реклама-продажба (потрошени долари на реклами како процент од целосниот приход) се проценува на 2.0%, според 39-от годишен “Advertising Ratios and Budgets” извештај, издаден на 10 јуни од страна на истражувачката компанија Schonfeld & Associates. Извештајот ... Read More »

Најпосетувани македонски веб сајтови за април 2015 година

Продолжуваме со update на прегледот на најпосетуваните портали според мерењата на Гемиус, овојпат за месец април 2015 година. Како што напоменавме и во претходниот преглед (за февруари), забележливо е дека неколку водечки портали од изминатите прегледи повеќе не се дел од мерењата на Гемиус, што секако ја нарушува релевантноста на споредбата на резултатите ... Read More »

Објавен AdEx извештајот за online пазарот во Србија

(РЕГИОН) – Пред неколку дена го пренесовме податокот дека  огласувачите во Србија во текот на 2014 година инвестирале околу 18,16 милиони евра во online огласување кој беше соопштен од претседателот на УО на ИАБ Србија за време на конференцијата Digital Day 2015 која се одржа во Белград. Вчера и официјално беше презентиран целиот AdEx извештај за online ... Read More »

Google останува најголемиот глобален медиа сопственик

Интернет гигантот Google, ја зголеми разликата меѓу себе си и останатите медиуми на ранг листата на најголемите глобални медиа сопственици, објави деновиве Zenith Optimedia. Овогодишното истражување покажа и дека Google ја зголеми својата предност пред второпласираниот Walt Disney. Минатата година Google беше поголем од Walt Disney за 115% а оваа година ... Read More »

Квартален преглед на ClickAttack во однос на мобилните трендови во Југоисточна Европа

Пишува: Ана Андоновска, Online Marketing Specialist во ClickAttack Мобилните телефони се дел од нашето секојдневие, од средства за повици, тие еволуираа во напредна алатка за следење на случувањата и новостите од интерес и постигнување продуктивност. Од ѕвонењето на утринскиот аларм и будење, до последната проверка на социјални мрежи пред спиење, мобилните ... Read More »

Истражување за досегот на радиостаниците и за уделот во вкупната гледаност на регионалните и локалните телевизии

За потребите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, маркетинг агенцијата Market Vision од Скопје изработи истражување за  досегот на радиостаниците и за уделот во вкупната гледаност на телевизиските станици што емитуваат програма на државно ниво преку сателит или преку јавна електронска комуникациска мрежа и на телевизиските станици што емитуваат ... Read More »

Состојбата на амeриканскиот агенциски пазар. Што треба да знаете?

Дигиталниот адвертајзинг зафаќа 40% од приходите на амриканските агенции. Приходите на агенциите се зголемија за 5.4% во 2014 Вработеноста во адвертајзинг агенциите го достигна своето највисоко ниво од 2001, агенциските акции овој месец достигнаа историски максимуми и инвестирањето во адвертајзинг во САД е конечно во позиција да го надмине врвот од периодот ... Read More »

Мобилното огласување ќе достигне 72% од вкупното дигитално огласување во наредниве 4 години

Ако се верува на најновото истражување на eMarketer, инвестициите во мобилно огласување во наредниве 3-4 години вртоглаво ќе пораснат и ќе доминираат во целокупниот микс на дигитален маркетинг учествувајќи со најголем процент. Во 2015 година, инвестирањето во моблни реклами во САД ќе се зголеми за неверојатни 50%, достигнувајќи бројки од 28 ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365