Home » Истражувања (page 42)

Истражувања

Народна и Тутунска банка најзастапени во медиумите од минатата недела

Според податоците на Пресклипинг, во изминатата недела, најмногу за банките објавувале интернет порталите кои објавиле дури 162 објави од вкупно 212 информации во сите медиуми. Најзастапена банка на интернет порталите била Народна банка а додека со најголем број на објави на телевизија и радио минатата недела беше Тутунска банка.  Во весниците ... Read More »

Мобилниот адвертајзинг во UK во 2013 ќе порасне за 90% а во Македонија ситуацијата драстично поинаква

Денешен Гардијан во својата секција посветена на огласувањето и медиумите се осврнува на се поприсутниот тренд кој компаниите го употребуваат за да градат врска со клиентите, популарниот – мобилен адвертајзинг. Авторот сублимира податоци во кои изнесува претпоставка дека ако пазарот во 2012 год. севкупно го правеле некои 526 милиони фунти, ... Read More »

Email маркетингот победи – повторно !

Во новото истражување, спроведено од Lyris и Economist Intelligence Unit , уште еднаш се потврди фактот дека иако ние маркетерите уживаме да пишуваме блог постови, да се “занимаваме“ со социјални медиуми и мобилни трендови….стариот добар “email маркетинг“  сеуште rules…или на нашки “е закон“ кога станува збор за канал кој влијае на продажбата ... Read More »

Едноставните Олимписки игри

Минатата година, во Лондон се одржаа Летните Олимписки Игри кои што го донесоа најсмелиот олимписки дизајн и бренд кој што требаше да “инспирира генерација”. Лондон успеа да ја продаде својата приказна. Идната година, во Сочи, Русија, ќе се одржат следните Зимски Олимписки Игри. Брендот на Сочи го отсликува традиционалниот руски ... Read More »

Инфографик кој е убаво да го имате – сите димензии кај социјалните мрежи

Веројатно често ни се случува да сакаме да промениме определена фотографија, дали профил или позадинска на повеќе социјални мрежи и неретко сме “одбивани“ од платформата дека димензиите на фотката не ни соодветствуваат за местото каде сакаме да ја поставиме. Во Вакви ситуации корисен е инфографиков (направен од TentSocial) подолу каде ... Read More »

“Фејсбук и Твитер“ се сè повеќе на мобилен. Време е да им се приклучиме !

Ако се верува на истражувањето кое го направи eMarketer , прашање на време е кога користењето на социјалните мрежи на мобилен ќе го надмине нивното користење преку персонален компјутер. За Твитер е јасно дека од старт е измислен за користење на мобилен.. а со новиве апликации и Фејсбук и Google + се ... Read More »

Регулатива во однос на рекламирањето во Македонија (втор дел)

Во претходниот пост Регулатива во однос на рекламирањето во Македонија (прв дел) се осврнавме на дел од одредбите во македонското законодавство кои посредно или непосредно се поврзани со огласувањето како промотивна активност  и адвертајзингот како индустриски сегмент. Во првиот пост споменавме за некои одредби од Законот за радиодифузна дејност, со кои и ... Read More »

Истражување: Ефикасноста на видео рекламирањето

Факт е дека гледаноста на видеата расте рапидно на дневно ниво, а со тоа се зголемува и можноста за маркетерите да ги искористат видеата за рекламирање на производите и услугите кои се обидуваат да им ги “продадат“ на потрошувачите. Но,за сето тоа да биде успешно потребно е да е се ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365