Home » Колумни

Колумни

Колумна на Гоце Пачемски: Како да менаџирате криза (втор дел)

Автор: Гоце Пачемски, “Имиџ Пр“ Во првиот дел накратко го опишав процесот на управување со криза, а овој пат ќе се обидам да направам сублимат на сегментот на комуникации за време на кризни состојби. Во случај на криза, организациите и компаниите треба да бидат постојан извор на точни и проверени ... Read More »

Колумна на Гоце Пачемски – Oдноси со јавноста за време на криза (прв дел)

Автор: Гоце Пачемски, „Имиџ Пр“ Кризи можат да се случат секаде, во кое било време и место и најчесто се случуваат кога најмалку се очекуваат. Кога ќе се случи криза, обично настаните се одвиваат со голема брзина, оставајќи малку време за размислување, „ковање“ стратегии и планирање. За да се избегне паниката, ... Read More »

Петте фази на мисловниот процес во дизајнот

Автори: Рике Дам и Тео Сијанг од Interaction Design Foundation. Во 1969 година, нобеловецот Херберт Симон го објавил трудот „The Sciences of the Artificial“, составувајќи го еден од првите формални модели за процесот на дизајнерско мислење. Неговиот модел се состоел од седум чекори, секој од нив со сопствени компоненти и ... Read More »

Нов Volkswagen T-Roc R – Совршена комбинација на перформанси и дизајн

Volkswagen ќе го претстави T-Roc во најмоќната R изведба на Меѓународниот саем на автомобили во Женева. Развиено од Volkswagen R, ова моќно возило располага со неколку импресивни податоци за ефикасноста: четирицилиндричен TSI мотор со капацитет од 2 литри и излезна моќност од 221 kW/300 КС, како и вртежен момент од ... Read More »

Кога логото едноставно не треба да се менува

Извор: Epica Awards Пишува: Mark Tungate, Editorial Director, Epica Awards Ако мислите дека луѓето не се поврзани со познатите брендови, само погледнете што се случува кога некои од нив го менуваат своето лого. Zara го помина ова искуство неодамна кога агенцијата Baron&Baron – основана од страна на почитуваниот француски дизајнер Фабиен ... Read More »

Зошто на твојот маркетинг му е неопходна лендинг страна?

Автор: Благој Ѓелевски, Tivius Productions Иако многумина ја поистоветуваат, лендинг страна не е исто што и веб страна. Точно е дека лендинг страната е дел од самата веб страна, но е многу различна по концепт и функција. Во суштина повеќето бизниси имаат веб страни, но немаат лендинг страни. Ако имаш сопствен ... Read More »

Модерен фармацевтски маркетинг – креирање на продажба преку подигање на нивото на здравствена едукација на пациентите!

Колумна на Филип Ачкоски, М-р по фармација, регионален директор на PharmaS, топ едукатор Живееме во време кога секојдневно сме ‘’бомбардирани’’ од сите страни со реклами од различен тип. Маркетингот е навлезен во секоја пора од живеењето: телевизија, интернет, радио, билборди, социјални медиуми, весници, промотивни настани итн., и во голема мера ... Read More »

5 карактеристики на содржината која обезбедува повеќе од клик

Автор: Наташа Велковска, ПР Менаџер во Represent Communications Скопје Честопати се прашувам зошто скролајќи, особено на социјалните мрежи, сопирам на определени објави, а други само ги одминувам? Зошто некои написи (особено наслови) секогаш успеваат да ми го привлечат вниманието во мноштвото онлајн содржина со која сме бомбардирани секојдневно? Што очекувам ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365