Home » Во фокусот

Во фокусот

Комитет за заштита на новинарите: 85 отсто од убиствата на новинарите остануваат неказнети

Цензурата и контролата на медиумите се поттикнати од неказнување на злосторствата над новинарите Неказнивост за убиствата на новинарите е утврдена во 14 земји, покажа Глобалниот индекс на неказнивост на Комитетот за заштита на новинарите, кој ги рангира земјите во однос на непроцесуирање на убијците на новинарите. На врвот на листата ... Read More »

Започнува неделата против лажните вести

Институтот за комуникациски студии (ИКС) од денеска до 18-ти ноември, ќе организира серија обуки, дебати, онлајн квизови и видеа, и за првпат ќе ја одбележи Неделата против лажните вести. Активностите имаат цел да поттикнат критичко размислување и да ја подигнат свеста за штетата која лажните вести, манипулациите и дезинформациите ја ... Read More »

20 SEMPL: Во напредната технолошка средина мораме да станеме похумани

Јубилејниот 20 SEMPL најавува одлична програма и подеднакво одлична забава Grand Hotel Bernardin во Порторож, Словенија на 29 и 30 ноември, ќе биде домаќин на повеќе од 1.200 професионалци од медиумско- комуникациската индустрија кои ќе одвојат два дена за спознавање на глобалните трендови во маркетингот, медиумите и комуникациите. Јубилејниот 20 ... Read More »

Македонска апликација го освојува глобалниот пазар

Македонската компанија Интертек, која се занимава со развој на ИТ продукти, направи апликација за менаџирање на возен парк и поддршка на логистички процеси, Рутикс, која го освојува глобалниот пазар. Основата на Рутикс претставува решение за оптимизирање на транспорните процеси, кое има за цел да го зголеми профитот на клиентите преку ... Read More »

Тим Бернерс-Ли, таткото на интернетот: Технолошките гиганти имаат преголема моќ

Дигиталната револуција им овозможи на неколку американски технолошки компании да имаат голема финансиска и културолошка моќ од 1990-тите до денес, која е посилна од онаа што ја имаат повеќето суверени држави Ако се запраша човекот кој го “измислил интернетот” (т.е. World Wide Web), Тим Бернерс-Ли, гигантите од Силиконската долина, како ... Read More »

Колумна на Предраг Николовски: Генерација Z

Пишува: Предраг Николовски „Децата Зед“, генерацијата родени после „Millenials” т.е 1997 година го заслужуваат вниманието на сите маркетери и трговци бидејќи тие се оние кои во иднина ќе ја менуваат играта. Овој пат како пример повеќе ќе ја користам индустријата во која работам, а тоа е автомобилската индустрија. Таа како ... Read More »

Знаете ли кој автор и книжевно дело се најцитирани на Инстаграм?

За жал, вклучени се само автори од областа на англиското говорно подрачје, но меѓу нив има и добро познати имиња Речиси сите корисници на социјалните мрежи, без оглед на тоа за кои се работи, барем еднаш со некоја интересна фотографија објавиле некаков стих или цитат кој во тој момент им ... Read More »

Колку добро потрошувачите ги препознаваат врвните брендови?

Една студија спроведена од агенцијата Siegemedia откри дека многу Американци не можат точно да ги идентификуваат некои од најпознатите светски логоа Извор: wikibuy.blog Една студија, спроведена од агенцијата Siegemedia, се обиде да одговори на прашањето колку се препознатливи логоата на некои од врвните американски брендови, а резултатите што ги добиле, ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365