Home » Во фокусот » Дигиталниот пазар во Србија проценет на 20 милиони евра

Дигиталниот пазар во Србија проценет на 20 милиони евра

total-market-adex2015

На вчерашната Digital Day конференција која се одржа во Белград, покрај другото беа објавени и резултатите од истражувањето за нивото на инвестиции во дигиталното и интерактивно огласување во 2015 година.

Целото AdEx истражување спроведено од IAB Србија слободно можете да го преземето од следниов ЛИНК, а бројки кои би сакале посебно да ги извадиме се следниве:

  • Пазарот на дигитално огласување во Србија, минатата година остварило раст од 11,2% во однс на претходната година и сега изнесува 20,01 милиони евра, при што видео огласувањето е апсолутен победник – остварувајќи раст од неверојатни 128%, преминувајќи ја границита од 1 милион евра.
  •  Мoбилното огласување остварило раст од 43% и тоа сега изнесува 1,81 милион евра.
  • Огласувањето на социјалните мрежи изнесува речиси 3,3 милиони евра, со раст од 4,4% од претходната година, со тоа што Фејсбук тука го зема најголемиот дел (2,75 мил. EUR).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365