Home » Extra 5 » Едукативниот караван на ДИК посети 12 градови

Едукативниот караван на ДИК посети 12 градови

Во пресрет на претстојните Претседателски избори 2019, а со цел едукација на гласачите, Државната изборна комисија организира едукативен и информативен караван во склоп на кампањата „Глас по глас“ низ поголемите општини во државата. Самиот караван во текот на неделата ги посети Велес, Штип, Кочани, Кавадарци, Прилеп, Битола, Тетово, Гостивар, Охрид, Струга, Вевчани и неколку општини во Скопје.

За време на караванот голем број на граѓани пристапија со цел да се запознаат со своите гласачки права, начинот и значењето на остварувањето на правото на глас, како и забраните на гласачките места. Овој пристап на ДИК се должи на заложбите на Комисијата во кампањата да оствари директна комуникација со гласачите, преку која ги пренесува клучните информации до нив.

Во склоп на караванот се делат и едукативни материјали. Секој граѓанин може да се запознае со своите права и со посета на официјалните социјални медиуми на ДИК и тоа Фејсбук фан страната на https://www.facebook.com/drzavna.izborna.komisija/ и Твитер профилот на: https://twitter.com/izbori_mk, но и официјалната веб страна на http://www.sec.mk/.

За повеќе информации граѓаните можат да се јават и на бесплатната телефонска линија 0800 555 444.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365