Home » Во фокусот » #ИЈасСеБорам за нова Родителска куќа

#ИЈасСеБорам за нова Родителска куќа

Во Србија, каде што секој ден на едно дете му се дијагностициран рак, важно е да се подигне јавната свест дека подобрување на квалитетот на лечењето и животот на децата заболени од рак е мисија на целото општество.

По повод Меѓународниот ден на децата болни од рак, кој се обележува на 15 февруари, Националното Здружение на родители на деца болни од рак во Србија (NURDOR) организира традиционален настан во 12 часот, на централните плоштади во повеќе од 30 градови низ Србија. Оваа година, со пригодна програма, заедно ќе испратат срце за поддршка за сите деца кои се лечат од рак, во знак на поддршка на овие суперхерои, како и оние кои веќе не се со нас.

Покрај со доаѓање на настанот, луѓето може  да се приклучат на кампањата И јас се борам  и со испраќање на СМС на бројот 1150 (цената на пораката е 100 динари за сите оператори).

Оваа година, кампањата има за цел да се соберат средства за нова Родителска куќа во Белград, како најголем дијагностички и тераписки центар на педијатриската онкологија во Србија и со најголем број на деца кои доаѓаат на лекување. Кампањата, чија реализација оваа година ја помага агенцијата McCann Белград, настојува да ги охрабри како поединците, така и компаниитеда земат активно учество во проекти со кои им се олеснува процесот на лечење на храбрите деца и нивните родители.

NURDOR, заедно со сите пријатели, родители, волонтери и јавни личности, во изминатите 15 години се бори за поголема видливост на прашањата на малигните болести кај децата и проблемите со кои се соочуваат овие семејства, како и за да се постигне поголем сензибилитет на заедницата. Во текот на овие години од своето постоење, низ здружението поминале повеќе од 1.500 семејства на кои им е дадена поддршка за време и после лечењето, повеќе од 1.000 потполно бесплатни рехабилитации се организирани за децата кои ја победиле болеста, изградени се пет родителски куќи и една сосема нова болница и над 1000 посебно едуцирани волонтери имале повеќе од 100.000 часа на волонтерска работа во давањето поддршка преку различни активности за подобрување на условите за третман и нега на децата со малигни заболувања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365