Home » Во фокусот » Кампања со која на слепите лица им се овозможува да ги допрат и почувствуваат познатите скулптури и ремек дела

Кампања со која на слепите лица им се овозможува да ги допрат и почувствуваат познатите скулптури и ремек дела

Благодарение на VR технологијата, слепите лица сега може да ги “видат” познатите скулптури во Националната галерија во Прага

Сигурно најчестите предупредување во музеите низ целиот свет е “забрането допирање”, но за некои, тоа допирање е единствениот начин да добијат чувство за некој предмет или да го “видат” – слепите лица.

Националната галерија во Прага поради тоа одлучи да ја направи уметноста достапна за секого, па со помош на компаниите Geometry Prague и NeuroDigital создадоа уникатен проект, со кој на слепите лица им даваат можност да ги допрат познатите скулптури со користење на специјални VR уреди.

Кампањата насловена “Допирање ремек-дела” беше лансирана пред неколку дена и претставува виртуелната искуство на реалноста со специјално дизајнирани Аватар VR ракавици со повратни информации. Благодарение на овие ракавици, слепите лица ќе можат да ги почувствуваат делата како што се Давид на Микеланџело, Венера Милоска, бистата на Нефертити, како и да ги допрат.

“Слепите деца обично учат во училиштата со помош на помагала и тактилни слики кои далеку од прецизно ја одразуваат реалноста”, објаснува Барбара Хучкова, извршен директор на Фондацијата Леонтинка за слепите лица и лицата со оштетен вид, кој беше партнер во проектот. “Оваа нова технологија претставува неверојатен пробив што им овозможува на учениците да го допрат она што претходно било апсолутно недостижно.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365