Home » Во фокусот » Coca Cola life, новата «line extention» верзија на Coca Cola Company лансирана во Аргентина

Coca Cola life, новата «line extention» верзија на Coca Cola Company лансирана во Аргентина

Jавноста во Јужна Америка или поточно во Аргентина од неодамна е “сведок“ на лансирањето на новиот бренд на Кока Кола –  Coca Cola Life. Составот на новиот продукт е од растението Stevia чии што листови се користат како засладувач и замена за шеќерот.

Со ова, Coca Cola life доаѓа на пазарот во Аргентина со зелена етикета која што треба да ја смени сликата на Coke, односно од« вештачки производ » кон природен.

Coca Cola Life

Со новиот Coke рецепт, замената на етикетата и името, Кока Кола се надева дека ќе допре до нови консументи односно оние што се загрижени за нивното здравје и што водат сметка за нивната благосостојба (well being).  Се смета дека овие потрошувачи се поодговорни и со поголемо внимание кон природата.  Впрочем и самата зелена боја може веднаш да ни даде асоцијации на зеленило т.е природа, додека црвената боја на етикетата силно ја симболизира љубовта, желбата, страста, енергијата итн.

Но ова сигурно не е прв пат на Coca Cola Company да менува боја на етикета и името. Сите ги знаеме Coca Cola Light, Coca Cola Zero и Coca Cola Cherry  која што сеуште не е достапна до македонските потрошувачи.

Coca Cola brands

Овој нов Coke пијалок  сеуште не е лансиран на Европскиот пазар поради истражувањата на пазарот со цел да се види дали европскиот потрошувач е подготвен да се впушти во нова Coke авантура фокусирана кон «природата».

Од маркетинг аспект, ова се смета за «line extension of Coke»  бидејќи се работи за производ во истата product category. Доколку цената на Coca Cola life е иста со Coca Cola light, Classic, Zero тогаш се работи за хоризонтална line extension of Coke.  Доколку цената е повисока, тогаш се работи за вертикална «line extension of Coke». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365