Home » Во фокусот » Маркетерите користат погрешни мерења при оценување на своите контент кампањи

Маркетерите користат погрешни мерења при оценување на своите контент кампањи

World Media Group направи истражување со клучните играчи од категориите на огласувачи, агенции, медиуми и консултантски куќи

Се чини дека експертите за маркетинг користат погрешна метрика при оценувањето на успехот на нивните контент кампањи, се вели во едно ново истражување.

Маркетинг на содржини (контент маркетинг) е високо ценет кај професионалците за маркетинг како средство за стимулирање на ангажманот на брендот, според студијата на World Media Group, но ретко се користат соодветните критериуми.

World Media Group кој е стратешки сојуз меѓу водечките светски издавачи на медиуми, вклучувајќи ги Блумберг Медиа Груп, Економист, Форбс и Вол Стрит Журнал, спроведе истражување меѓу клучните влијателни групи во категориите на огласувачи, агенции, медиуми и консултански куќи.

Истражувањето покажа дека 49% од маркетерите сметаат дека “brand engagement“, односно успехот во поттикнување на потрошувачите да поминуваат повеќе време со брендот, е главната сила на контент маркетингот. Brand engagement е значително пред “промена на перцепцијата” со 28% и “подигање на свеста” со 17%.

Сепак, постои голема веројатност дека маркетинг експертите ќе го користат мерењето на свеста и перцепцијата, а не метриката на ангажманот, како што е “времето поминато со содржината” за мерење на успешноста на кампањите.

Огромно мнозинство од маркетерите (78%) очекуваат маркетингот на содржини во следните 24 месеци ќе стане се` поважен.

“Приказната” се смета за најголема детерминанта на успехот на контент кампањата, а 71% од испитаниците веруваат во тоа. Потоа следат автентичноста (62%) и креативната имплементација (38%).

Студијата покажа дека најголем тренд во следната година ќе биде употребата на видеа со краток формат (под 60 секунди), при што 69% од испитаниците тврдат дека повеќе ќе го користат. Ова може да биде предизвик за агенциите и брендовите кои се соочуваат со задача да креираат и раскажуваат атрактивни приказни во пократки временски слотови.

Некои испитаници тврдат дека ова е погрешен пристап кон ангажирање на потрошувачите и дека содржината која е повеќе информативна и забавна е всушност подобро решение.

Останатите предвидувања на трендовите вклучуваат повеќе содржини во уреднички стил (58%), како и зголемување на бројот на објави на социјалните медиуми, како што потврдија 56% од испитаниците.

На подолг рок, виртуелната реалност и проширената реалност се највозбудливи за маркетерите, а потоа следат аудио, подкасти и гласовни содржини.

Сепак, достапноста на виртуелната реалност и поврзаните технологии, моментално е на последно место кога се во прашање факторите кои придонесуваат за избор на медиумски партнер, а само 3% од испитаниците ги наведуваат како причини. На врвот на листата, со 72%, се најде обезбедување на веродостојна уредувачка средина, проследено со квалитетот на ангажманот на публиката (65%) и профилот на публика (63%).

Извор: WARC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365