Home » Во фокусот » Прогласени победниците на White Square 2018

Прогласени победниците на White Square 2018

На 21 април беше одржана наградната церемонија на „најсветлиот“ креативен фестивал во Источна Европа – десетиот интернационален маркетинг и адвертајзинг фестивал White Square во Минск, Белорусија.

Овогодинешното мото на фестивалот беше „Затоа што можеме“, поттикнувајќи ги претставниците на комуникациската индустрија од повеќе земји да ја покажат моќта на својата креативност.

На фестивалот вкупно учествуваа 927 кампањи од 15 земји од „Комонвелтот на независни земји“ и Европа. Пријавените кампањи беа поделени во 6 категории, 17 номинации и беа оценувани од 5 стручни жириа: Креатива, Маркетинг, Брендинг, Дигитал и Адвертајзинг на социјални медиуми – од 46 меѓународно признати експерти со освоени преку 200 „кански лавови“.

Престижната титула „Креативна агенција на фестивалот“, беше доделена на агенцијата Voskhod од Русија, која освои најмногу награди врз основа на резултатите од жирирањето, додека пак за „Белоруска агенција на фестивалот“ беше прогласена Salmon Graphics.

Целосната листа на наградени кампањи можете да ја погледнете на следниот линк. Во продолжение следат дел од наградените кампањи:

GRAND PRIX награда

Кампања „Corpus IT School Identity“, агенција Voskhod, Русија

Кампања „Car Curling“, агенција Voskhod, Русија

 1. Категорија „Креатива“

     1.1. Поткатегорија „Филм“ (F)

 • F1 – Телевизија

Златна награда

Кампања „Everybody Loves Сrabs“ ( EchoHusband и Jokes), агенција Voskhod, Русија

 • F2 – Онлајн

Златна награда

Кампања „Year in Search 2017“, агенција SLAVA, Русија

Кампања „Cat Addiction“, агенција BBDO Russia group, Русија

      1.2. Поткатегорија „Принт“ (P)

Златна награда

Кампања „The Power of a Drop“, агенција Geometry Global Ukraine, Украина

        1.3.Поткатегорија „Радио и Аудио“ (R)

Златна награда

Кампања „The Fastest Spot“, агенција White Rabbit Budapest, Унгарија

        1.4.Поткатегорија „Outdoor“ (O)

Златна награда

Кампања „Braille-art“, агенција Possible Moscow, Русија

Кампања „Flying Hammock“, агенција Leavingstone, Грузија

Кампања „Honey Thank You for PlayStation 4“, агенција TutkovBudkov, Русија

          1.5.Поткатегорија „Интегрирани“ (K)

 • K1 – Кампањи

Златна награда

Кампања „SBERBANK. NEIGHBORHOODS“, агенција GOOD Moscow, Русија

 • K2 Digital & Social

Златна награда

Кампања „Pay for Peaceful Sleep“, агенција Agama Digital Group, Украина

 • K3 – Вирална кампања

Златна награда

Кампања „Flying Hammock“, агенција Leavingstone, Грузија

Кампања „Year in Search 2017“, агенција SLAVA, Русија

 • K4 Кампања за лансирање на производ/бренд

Сребрена награда

Кампања „Flying Hammock“, агенција Leavingstone, Грузија

Кампања „Inner Joy“, агенција Division, Естонија

 • K5 Кампања со слика

Сребрена награда

Кампања „UNEXPECTED IKEA“, агенција Instinct (BBDO Group), Русија

 • K6 – Кампања со низок буџет

Златна награда

Кампања „Adopt a sticker“, агенција Possible Moscow, Русија

         1.6.Поткатегорија „Брендирани содржини и забава“ (N)

 • N1 – Визуелени брендирани содржини

Златна награда

Кампања „The voice of the sea“, агенција Red Pepper Creative, Русија

 • N2 – Звучни брендирани содржини

Златна награда

Кампања „SNICKERS HUNGRY REMIX“, агенција BBDO Russia group, Русија

 • N3 – Интерактивни брендирани содржини

Сребрена награда

Кампања „Earth 2050“, агенција Possible Group, Русија

Кампања „RUNTOSCROLL“,агенција Friends Moscow, Русија

Кампања „SNICKERS HUNGRY REMIX“,агенција BBDO Russia group, Русија

          2.Категорија „Брендирање“

          2.1. Поткатегорија „Комуникациски дизајн“ (B)

 • B1 – Лого

Сребрена награда

Кампања „Russia“, Асоцијација на брендинг компании на Русија, Русија

 • B2 – Корпортивен идентитет Corporate identity

Златна награда

Кампања „Russia“, Асоцијација на брендинг компании на Русија, Русија

 • B3 – Календар

Сребрена награда

Кампања „Money3“, агенција SMART-CALENDAR.BY, Русија

 • B4 – Повеќестрани едиции

Златна награда

Кампања Bukowski Glitch Book, agency Tough Slate Design, Ukraine

        2.2. Поткатегорија „Дизајн на амбалажа“ (X)

 • X1 – Амбалажа за прехрамбени производи

Златна награда

Кампања „Jola Honey Mix“, агенција Tough Slate Design, Украина

 • X2 – Амбалажа за непрехрамбени производи

Бронзена награда

Кампања „Simple Rules“, агенција Depot WPF, Русија

       2.3.Поткатегорија „Дигитален дизајн“ (X)

 • Q1 Дизајн на веб-сајт

Сребрена награда

Кампања „The History of the Mausoleum of Augustus“, агенција HAVAS MILAN, Италија

 • Q3 – Дизајн на виртуелни промотивни алатки

Златна награда

Кампања „[VR]alism“, агенција Progression, Русија

       3.Категорија „Маркетинг“

       3.1. Поткатегорија „PROMO & ACTIVATION“ (A)

 • A1 Употреба на промо (медиуми и искуство)

Златна награда

Кампања „Free Beer Forever“, агенција Kinograf, Украина

 • A2 – Стратегија

Златна награда

Кампања „1st Grrrade“, агенција BBDO Russia group, Русија

 • A3 – Кампања

Бронзена награда

Кампања „True New Year tangerines“, агенција Instinct (BBDO Group), Русија

 • A4 – Дигитални и социјални медиуми

Сребрена награда

Кампања „RUNTOSCROLL“, агенција Friends Moscow, Русија

Кампања „SNICKERS HUNGRY REMIX“, агенција BBDO Russia group, Русија

 • A5 – Проект со низок буџет

Златна награда

Кампања „Car Curling“, агенција Voskhod, Русија

        3.2.Поткатегорија „ПР“ (C)

 • C1 – Стратегија

Бронзена награда

Кампања Given to everyone, агенција TWIGA Communication group, Русија

Кампања Radio Crashes, агенција Voskhod, Русија

 • C2 – Кампања

Бронзена награда

Кампања „Breaking Point“, агенција e:mg, Русија

Кампања „The Shawerma-Shaurma Column“, агенција Granat communications, Русија

 • C3 – Дигитални и социјални медиуми

Златна награда

Кампања „Flying Hammock“, агенција Leavingstone, Грузија

       3.3.Поткатегорија „Директен маркетинг“ (H)

 • H1 – Стратегија

Бронзена награда

Кампања „Free Beer Forever“, агенција Kinograf, Украина

 • H2 – Кампања

Златна награда

Кампања „SBERBANK. NEIGHBORHOODS“, агенција GOOD Moscow, Русија

 • H3 – Дигитални и социјални медиуми

Бронзена награда

Кампања „RUNTOSCROLL“, агенција Friends Moscow, Русија

          3.4.Поткатегорија „Медиа“ (М)

 • M1 – Употреба на медиски канал

Златна награда

Кампања „Radio Crashes“, агенција Voskhod, Русија

 • M2 Стратегија

Сребрена награда

Кампања „Free Beer Forever“, агенција Kinograf, Украина

 • M5 – Герила маркетинг

Златна награда

Кампања „Flying Hammock“, агенција Leavingstone, Грузија

 • M6 – Амбиентална медиа

Сребрена награда

Кампања „Farewell Statue“, агенција Tabasco, Естонија

        3.5.Поткатегорија „Иновации“ (I)

 • Специјална награда од жирито за најхрабриот клиент и најхраброто решение

Кампања „Radio Crashes“, агенција Voskhod, Русија

          4. Категорија „Креативна ефективност“

 Златна награда

Кампања „1st Grrrade“, агенција BBDO Russia group, Русија

          5. Категорија „Дигитал“

 • D1 – Веб сајтови

Златна награда

Кампања „Earth 2050“, агенција Possible Group, Русија

 • D2 – Интерактивни проекти

Бронзена награда

Кампања „RUNTOSCROLL“, агенција Friends Moscow, Русија

 • D4 – Веб банери

Сребрена награда

Кампања „World Cup Draw Hijack“, агеција MullenLowe Moscow, Русија

 • D5 – Интегрирана дигитална кампања

Сребрена награда

Кампања „SNICKERS “WHAT THE FAIL AWARDS“, агенција BBDO Russia group, Русија

 • D6 – Вирална кампања

Златна награда

Кампања „Flying Hammock“, агенција Leavingstone, Грузија

 • D7 Социјални медиуми

Сребрена награда

Кампања „#1917LIVE: What if Twitter existed 100 years ago?“, RT, Русија

 • D8 – Брендирна технологија и иновации

Сребрена награда

Кампања „Twitch Goal Celebrator“, агенција Red Keds, Русија

         5.1.Поткатегорија „Мобилни уреди“ (G)

 • G3 – Употреба на ботови

Златна награда

Кампања „Adopt a sticker“, агенција Possible Moscow, Русија

 • G4 AR / VR (Изменета и виртуелна реалност)

Златна награда

Кампања „Enter The HuMachine“, агенција Possible Group, Русија

        5.2.Поткатегорија „Креативни податоци“ (Т)

 • T1 – Таргетирање врз основа на податоци

Златна награда

Кампања „Dry Shampoo“, агенција Initiative Russia, Русија

       6. Категорија „Адвертајзинг на социјални медиуми“

 • S1– Филм

Бронзена награда

Кампања „LOVE“, агенција GOODMEDIA, Украина

 • S2 – Принт

Бронзена награда

Кампања „Grape“, агенција ABK, Грузија

 • S4 – Социјално ориентиран проект/кампања

Златна награда

Кампања „Pay for Peaceful Sleep“, агенција Agama Digital Group, Украина

       7. Специјална награда за национален идентитет:

Кампања „Year of the Homeplace“, ONT, Белорусија

       8. Награда за масовни медиуми

Златна награда

Кампања „Grannies“, агенција Salmon Graphics, Белорусија

Кампања „What tankers talk about“, MCS Wargaming, Белорусија

Кампања „Year in Search 2017“, агенција SLAVA, Русија

Кампања Gryazino running club, агенција MORE (BBDO Group), Русија

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365