Home » Digital » Што најмногу пребаруваат Македонците на Google?

Што најмногу пребаруваат Македонците на Google?

Според истражувањето за состојбата на глобалниот дигитален пазар во третиот кваратал на 2018 година, спроведено од страна на организациите Kepios, Hootsuite и We Are Social, Република Македонија има околу 1,58 милиони интернет корисници, односно 76% од населнието користи интернет. Оваа бројка пораснала за 8%, односно 118 илјади корисници, во изминатата една и пол година (од јануари 2017).

Вкупно 1,40 милиони жители, или изразено во проценти – 67% од популацијата, се активни во користењето на интернетот преку некој мобилен уред.

Меѓутоа, најголем дел од вкупно остварениот интернет сообраќај во државата – 65%, бил реализиран преку лаптоп или десктоп компјутери. Преку мобилни телефони биле остварени 33% од вкупниот интернет сообраќај, додека пак преостанатите 2% отпаѓаат на таблети и други уреди.

Според податоци од Google, најпребаруваните 20 клучни зборови во Република Македонија на овој интернет пребарувач во 2017 година биле:

 1. Facebook
 2. YouTube
 3. Skopje
 4. Google
 5. Translate
 6. Rezultati
 7. Reklama5
 8. Google Translate
 9. FB
 10. Yahoo
 11. Time
 12. MP3
 13. You
 14. Vesti
 15. Pazar3
 16. Yahoo Mail
 17. Instagram
 18. Reklama
 19. Gmail
 20. Time.mk

Претходно на Маркетинг365 објавивме и кои се најпребаруваните клучни зборови на Google на глобално ниво (ЛИНК).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365