Home » Tag Archives: закон за авторски права

Tag Archives: закон за авторски права

Изгласан спорниот член 13 од новиот Закон за авторски права во Европскиот парламент

Европскиот парламент го поддржа контроверзниот закон за авторски права кој ја подели онлајн заедницата, технолошките гиганти и издавачите Со 348 гласа за и 274 против, на 26 март 2019 година, Европскиот парламент ја усвои Директивата за авторски права на единствениот дигитален пазар на Европската унија. Целта на оваа директива, позната ... Read More »

Дали агрегаторите, Гугл и Фејсбук треба да плаќаат авторски права на медиумите?

Во Македонија и низ Европа периодов се засилува дебатата за тоа дали веб агрегаторите, пребарувачот Гугл и социјалните мрежи како Фејсбук треба да плаќаат авторски права за содржините кои ги преземаат. Познавачите на медиумските прилики велат дека е недозволива ситуација определени сервиси да заработуваат на “туѓа мака“, односно за без ... Read More »

Дали ЕУ се подготвува да го уништи интернетот со новиот закон за авторски права?

Со желба да се воведе ред на интернет кога се работи за авторските права, Европската унија во законот за авторските права, додаде Член 13 кој ги обврзува сајтовите да воведат филтер за аплоадирање кој ќе проверува дали станува збор за авторско дело што потпаѓа под заштита на овај закон. Постои ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365