Home » Tag Archives: истражување

Tag Archives: истражување

Колку доверба имаме на интернет?

Во светот, опаѓа довербата во вестите и информациите кои се споделуват на онлајн медиумите! Агенцијата UM на Digital Day ги презентираше резултатите од истражувањето за навиките на корисниците на социјалните медиуми – Wave X: Remix Culture. Истражувањето даде јасна порака: “светот губи доверба во онлајн-медиумите”. Зошто на глобално ниво значително ... Read More »

Продолжуваат да растат инвестициите за огласување во Бугарија

Вкупниот износ на инвестиции во огласувањето на бугарскиот пазар во 2018 година пораснале за 11% во однос на претходната 2017 година. Тоа го покажува традиционалното истражување на медиската агенција Zenith, дел од комуникациската мрежа Publicis Groupe. Имено, минатата година за огласување во Бугарија биле потрошени вкупно 516 милиони лева, односно ... Read More »

Како злоупотребата на лични податоци ја уништи довербата во дигиталниот свет?

Поминаа 30 години од раѓањето на World Wide Web, а доверба во дигиталната технологија не постои Според истражувањето направено од агенцијата Dentsu Aegis Network, глобална маркетинг агенција во рамките на која работаат iProspect, Vizeum и Carat, злоупотребата на личните податоци е главна причина за недоверба. Повикувајќи се на истражувањето направено ... Read More »

Повеќе филтери наместо ad blocker-и!

80% од корисниците на интернет се свесни дека рекламите се пресудни за преживување на издавачите Компанијата Eyeo, сопственик на една од најпопуларните програми за блокирање на реклами Adblock Plus, спроведе истражување кое покажа дека корисниците на интернет претпочитаат да имаат можност да ги филтрираат рекламите кои им се прикажуваат, наместо ... Read More »

63% од луѓето преферираат да споделуваат содржина преку т.н. “dark social” канали

Кога станува збор за споделување на содржина во апликациите кои се “невидливи” до другите корисници, Facebook Messenger зазема најголем дел од овој промет Една студија за навиките на споделување на содржини на социјалните мрежи ја истакна зголемената привлечност на т.н. “dark social” апликации за размена на приватни пораки, вклучувајќи 63% ... Read More »

На YouTube отпаѓа дури 37% од мобилниот сообраќај

Компанијата “Сандвин” го претстави истражувањето кое се занимава со односот на мобилните апликации и мрежниот сообраќај остварен преку мобилните уреди. YouTube е одговорен за поголемиот дел од регистрираниот сообраќај, со учество од 37% во вкупниот регистриран сообраќај. На далечното второ место се наоѓа Facebook со учество од 8,4%, додека на ... Read More »

Дуополот Гугл&Фејсбук продолжува да доминира, одвлекувајќи ги буџетите од другите играчи

Овај двоец ќе заработи 176 милијарди долари оваа година од рекламирање, со што нивниот удел во интернет огласувањето ќе надмине 60% WARC откри дека од 590,4 милијарди долари потрошени за рекламирање во светот минатата година, 144,6 милијарди евра (24,5%) се потрошени на “дуополот” Гугл и Фејсбук. Уделот на дуополот во ... Read More »

Истражување на медиските навики на корисниците во Хрватска: интернетот е главен извор на информации

Истражувачката агенција Ипсос спроведе истражување на медиските навики на хрватите преку собирање податоци преку онлајн панел на примерок од 1.023 испитаници кои ја потврдија апсолутната доминација на интернетот. Истражувањето спроведено од Ипсос во соработка со порталот 24sata за медиските навики на Хрватите во 2019 година ја потврдува значајната супериорност на ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365