Home » Tag Archives: казна

Tag Archives: казна

ЕУ го казни Гугл со 1.5 милијарди евра поради “нелегални договори“ за онлајн огласување

Ова е третата најголема казна што ја наметнаа регулаторите на ЕУ на интернет гигантот во текот на изминатите две години Гугл е казнет со 1,5 милијарди евра од страна на регулаторните органи на ЕУ за кршење на прописите од областа на онлајн огласувањето. Паричната казна се однесува на услугата AdSense, ... Read More »

Компанијата Метро во Бугарија казнета со 7,6 милиони евра заради некоректна рекламна кампања

Бугарската комисија за заштита на конкуренција неодамна ја казни компанијата Metro Cash & Carry со околу 7,6 милиони евра, односно 2% од нивниот годишен промет во 2017 година поради нелојална компаративна рекламна кампања. Комисијата за заштита на конкуренцијата нареди Метро веднаш да ја сопре кампањата и да ја информира јавноста ... Read More »

Максимална казна за Фејсбук поради скандалот со Кембриџ Аналитика

Треба да се напомене дека се работи за казна, која е донесена според старите правила пред влегувањето во сила GDPR и изнесува 500 илјади фунти. Британското регулаторно тело кое го истражуваше скандалот ја казни американската компанија Фејсбук со 500.000 фунти (663.000 долари) поради лошата заштита на податоцитеи скандалот со Кембриџ ... Read More »

Фејсбук се соочува со казна од половина милион фунти поради скандалот со Кембриџ Аналитика

Фејсбук се соочува со првата парична казна заради тоа што не спречиле фирмата Кембриџ Аналитика да дојде до информации од профилите на корисниците на оваа социјална мрежа Британското регулаторно тело кое го истражуваше скандалот соопшти дека има намера да го казни Фејсбук со 500.000 фунти (663.000 долари) поради лошата заштита ... Read More »

Антимонополското регулаторно тело на ЕУ го казни Гугл со рекордни 2.4 милијарди евра

Европското антимонополско регулаторно тело изрече казна од рекордни 2,4 милијарди евра за Гугл, заради систематско фаворизирање на сопатвените сервиси во своите резултати од пребарувањето на штета на конкурентите. Европската комисија установи дека технолошкиот гигант ги искористил своите резултати од пребарувањето, со цел неправично насочување на купувачите на сопствената платформа за ... Read More »

Herbalife и Федералната комисија за трговија постигнаа договор за спогодба

Глобалната нутриционистичка компанија Herbalife Ltd. (скратено, HLF) („Herbalife“ или „Компанијата“) објави дека постигнале договор за спогодба со Федералната комисија за трговија („ФКТ“ или „Комисијата“) и со тоа ја затворија повеќегодишната истрага на компанијата од страна на ФКТ. Одредбите од спогодбата не го променуваат бизнис моделот на Herbalife како компанија за ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365