Home » Tag Archives: огласување

Tag Archives: огласување

Alphabet ги објави резултатите од последниот квартал: Високи трошоци и ниски цени за огласување

Alphabet, матичната компанија на Google, во претходниот квартал оствари приходи од 39,3 милијарди долари, 22% повеќе од претходната година, а иако се зголеми и добивката, цената на нејзините акции значително падна Според извештајот на компанијата објавен во понеделникот, нето-добивката на овај технолошки гигант во четвртиот квартал од минатата година изнесувал ... Read More »

Телевизијата сеуште доминира во глобалните буџети, но нејзиниот удел е во опаѓање

Линеарна телевизија се уште е најважен медиум кога станува збор за глобалните вложувања во рекламирање, па во 2018 година привлече повеќе од 140 милијарди долари од огласувачките буџети – што е повеќе од двојно од второрангираниот- мобилен интернет, со 58 милијарди долари. Моќта на линеарната ТВ лежи во нејзиниот дофат, ... Read More »

Европската асоцијација на комуникациски агенции (EACA) го објави новиот индекс на деловна клима во областа на огласувањето

Во споредба со првиот квартал, растот на индексот е намален во вториот квартал од 2018 година По порастот во првиот квартал, индексот на доверба во бизнисот падна во мал процент во вториот квартал. На промените во резултатите укажува најновиот индекс на европските огласувачки промени, објавен од страна на Европската асоцијација ... Read More »

Колку пари од реклами прават македонските веб портали?

При изработката на оваа аналза најголем предизвик ни претставуваше фактот да определиме кои портали ќе ги вклучиме во естимацијата имајќи го во предвид фактот што на пазарот има повеќе од 120 интернет медиуми кои се борат за “залак“ од огласувачкиот “колач“ во Македонија. Голема помош добивме од најголемите медиски агенции ... Read More »

LinkedIn се повеќе наликува на Facebook: Еве кои се новостите

Нов формат на огласување на LinkedIn Со поголем акцент на видео содржините, социјалната мрежа за вработување воведе нова форма на рекламирање, каква што веќе постои не само на Фејсбук, туку и на Инстаграм и Твитер Во текот на изминатата година, платформата за вработување LinkedIn претрпе неколку промени што ја направија ... Read More »

Објавени податоците за хрватскиот огласувачки пазар во 2017 година

Закупот на огласувачки простор во хрватските медиуми во 2017 година е намален за 1,7% во однос на претходната, но затоа првиот квартал од 2018 бележи пораст на нивото на инвестициите. Хрватското здружение на компаниите за деловни комуникации (ХУРА) на настанот “Денови на комуникациите“ кој се одржа во Ровињ, го објави ... Read More »

NEM 2018: Огласувањето никогаш не било попредизвикувачко!

Рекламирањето е достапно насекаде околу нас: на натпреварите,  напуштените објекти, превозните средства, тоалетите во рестораните, автопатите, па така и на телевизија. Дали навистина постои ситуација што може да се нарече – премногу рекламирање? Ќе дознаеме од врвните професионалци, говорници на панелот на New Europe Market 2018 во Дубровник, кој ќе ... Read More »

WARC за 2018 година предвидува раст на глобалните инвестиции во огласувањето од 4,7%

WARC има оптимистички поглед за оваа година, предвидувајќи дека глобалните инвестиции во огласувањето оваа година ќе изнесуваат вкупно 572 милијарди долари Во најновиот извештај за глобалните трендови на огласувањето, Global Ad Trends, која ги зема во предвид можните инвестиции во огласувањето во 96 пазари низ целиот свет, WARC предвидува дека ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365