Home » Tag Archives: огласување (page 5)

Tag Archives: огласување

Дознајте што е Thighvertising

Thighvertising, зборот кој што е кованица од поимите Thigs и Advertising го означува новиот тренд на огласување кој што се роди во Јапонија и кој означува огласување на делови од телото, првично -> “нозете на Јапонките кои носат мини-сукњи”. Јапонците силно веруваат дека огласувачките пораки треба да бидат таму каде ... Read More »

Приходите од мобилно огласување изнесуваат 14,6 милијарди евра

Приходите од мобилното огласување во 2013 година достигнаа 14,6 милијарди евра на глобално ниво, известува IAB Europe. Најголем раст е забележан во Јужна Америка – дури 215% во однос на претходната година, потоа Северна Америка со раст од 122%, додека пак Европа е на третото место со раст од 90%. ... Read More »

B2B адвертајзингот во постојан пораст

Најголемите 100 business-to-business огласувачи во минатата година инвестирале речиси 4,9 милијарди долари во b2b рекламирање, пораст од 3,4% во споредба со минатата година, ако се верува на анализите на  AdAge data центарот. Најголем раст како B2B медиум минатата година имал интернет (display) адвертајзингот, дури 25,3%. за прв пат надминувајќи го инвестирањето во ... Read More »

62% од огласувачкиот приход на Фејсбук им доаѓа од нивната мобилна верзија.Што значат овие бројки?

“Социјалната мрежа забележа приход од 2.68 милијарди долари од огласување во вториот квартал годинава“ Еден ден, доколку тоа го сака, Фејсбук може слободно да го затвори својот десктоп сајт и да стане исклучиво мобилна компанија. Мнозинството од огласувачкиот приход на социјалната мрежа, односно 62% од вкупните 2.68 милијарди долари кои ... Read More »

Пад на закупот на медиски простор во хрватските медиуми

(РЕГИОН) – Хрватското здружение за деловни комуникации (HURA)ги објави податоците за инвестициите во закупот на медиски простор за 2013 година. Иако падот на вложувањата и понатаму продолжува, во 2013-тата тој тренд е ублажен, така што вкупно потрошениот волумен на закупот на огласен простор во медиумите во 2013 е помал за ... Read More »

Забележителен глобален раст на буџетите за огласување во медиумите

(СВЕТ) – Ако се верува на најновото истражување на eMarketer, адвертајзерите ширум светот, во 2014 година во медиумите ќе инвестираат вкупно околу 545 милијарди долари. Вкупното трошење е зголемено за 5,7% во споредба со 2013 год. СП во фудбал и Зимските олимписки игри заедно со забележителниот раст во online и ... Read More »

Google забрани рекламирање на веб страни со сексуално експлицитна содржина

Еден од главните извори на средства на најголемиот ИТ гигант – Google доаѓа од нивната мрежа за рекламирање наречена AdWords. Огласувачите преку оваа мрежа можат да ја постават својата реклама на огромен број на веб страни кои се дел од платформата. Едни од наголемите огласувачи досега беа и порно сајтовите, ... Read More »

Основано првото македонско движење за поддршка на креативноста !

Поттикнување и поддршка на талентот и креативноста кај младите во функција на создавање силни национални брендови е клучната цел на новото движење кое го носи името на еден од основоположниците на современата македонска креативна и маркетинг индустрија – Иво Лауренчиќ. На основачкото собрание на Движењето за поддршка на креативноста – ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365