Home » Tag Archives: превземање

Tag Archives: превземање

Дизни ја презема забавната програма на 21st Century Fox за 71 милијарди долари

Компанијата Дизни го комплетираше преземањето на забавната програма на 21st Century Fox во рамките на 71 милијарди долари вредната трансакција со што официјално ја финишираше зделката за откуп на поголем дел од активите на филмскиот и телевизиски холдинг. Според договорот, под контрола на Дизни ќе преминат филмските и ТВ студија ... Read More »

Coca Cola го превзема Costa Coffee и влегува на пазарот на кафе

Компанијата Кока Кола објави дека е постигнат конечен договор за превземање на Costa Limited, компанијата основана во 1971 година во Лондон, која се разви во една од водечките светски брендови за кафе Кока Кола ќе го превземе Costa Coffee од Whitebread PLC во трансакција вредна 5,1 милијарди долари, со што ... Read More »

Disney презема дел од Fox за 71 милјарди долари

Акционерите на компанијата Twenty First Century Fox ја одобрија продажбата на одсекот за забава на компанијата Disney за 71,3 милијарди долари. Со тоа во сопственост на Disney ќе припаднат и франшизите за X-Men и Avengers. Преговорите започнаа во декември 2017 година, кога Disney ја даде првата понуда за дел од ... Read More »

Американската ТВ компанија Comcast во борбата за Sky ја зголеми понудата на 34 милијарди долари и го надмина 21st Century Fox

Американската кабловска ТВ компанија Comcast во четвртокот ја зголеми својата понуда за европската ТВ група Sky на 26 милијарди фунти (34 милијарди долари), со што продолжува конкуренцијата со 21 Century Fox (21CF) за контрола над групата со седиште во Лондон. Еден ден претходно 21st Century Fox ја зголеми вредноста на ... Read More »

General Mills го купува Blue Buffalo за 8 милијарди долари

General Mills, производителот на сладоледите Häagen-Dazs и на житарките Cheerios, постигна договор за купување на производителот на храна за домашни миленици Blue Buffalo, во вредност од 8 милијарди долари. Одлуката за преземање на производителот на храна за домашни миленици, која е е богата со антиоксиданси, се вклопува во актуелниот тренд ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365