Home » Tag Archives: ПР професионалци

Tag Archives: ПР професионалци

Што PR професионалците би сакале да им кажат на новинарите?

Многумина од вработените во полето на јавните односи велат дека го обожаваатт она што го прават. Постојат многу причини поради кои оваа професија е одличен избор за се повеќе луѓе меѓу кои се наоѓа и можноста за подобрување на имиџот на брендовите, постојаната дружба со водечките луѓе во бизнисот, локалните ... Read More »

10 заблуди за ПР индустријата

Ivy Lee, основачот на модерните односи со јавноста,ја  објави неговата ”Декларација за принципите за целта и вредностите на PR” во 1906 година.  И покрај повеќе од еден век на активности, од ПР професионалците, често се бара да дефинираат што се подразбира поточно под ПР. Ние може да дадеме објаснување дека ... Read More »

Истражување за состојбата со ПР пазарите во Србија и Хрватска

(РЕГИОН) – Агенцијата за организирање на настани и односи со јавноста Abrakadabra, во соработка со MASMI – агенција за истражување на пазарот, спроведе истражување за состојбите со ПР пазарите во нашиот регион, во кое учествуваа 60 ПР стручњаци од корпоративниот сектор од Хрватска и Србија. Главната цел на ова истражување била ... Read More »

10 работи кои ги нервираат ПР професионалците….а новинарите упорно ги прават!

За ПР професионалците кои редовно ги следат вестите поврзани со индустријата не е невообичаено да наидат на листи составени од новинари во кои се нагласени работите кои тие ги мразат во врска со вработените во ПР секторот. Исто и ние на Маркетинг365 пред повеќе од една година објавивме текст со наслов ... Read More »

Интервју со Дамир Југо, декан на Edward Bernays, Високата школа за комуникациски менаџмент во Хрватска

Дамир Југо е еден од предавачите на регионалната ПР конференција PRilika 2014 за која повеќепати имавме прилика да пишуваме изминатиов период, настан кој со нетрпение го очекува целокупната регионална ПР јавност, а и многу ПР професионалци од Македонија кои веќе си го резервираа своето место во Театарот Звездара во Белград. Дамир Југо ... Read More »

Предлог етичкиот кодекс на ЗОЈМ ставен на јавна расправа

ЗОЈМ - Маркетинг365

Како што вчера беше објавено на официјалната веб страна на Здружението за Односи со јавност на Македонија (ЗОЈМ), Управниот одбор на здружението подготви Предлог-етички кодекс којшто ги претставува клучните принципи и вредности на членовите и пошироко, во рамки на професијата односи со јавноста. Во насока на вклучување на своите членови во процесот ... Read More »

Лобирањето како дел од ПР-от во Македонија

Лобирањето и ПР-от

Во едно скоро кафанско “оправање на државата“ во кое нормално неизбежен декор беа и муабетите за светските заговори против државава и европските лобисти кои…знаете.. “не саботираат“….се разви тема која во таква “инспиративна атмосфера“ поттикна муабет за лобирањето и лобистите кај нас. Сум пишувал и претходно на темава, но чинам не ... Read More »

Прв регионален самит на IPRA | PR 2.0 – Back to the Future

Првиот регионален собир на ПР професионалците во организација на IPRA – Меѓународната асоцијација за односи со јавноста, што неодамна се одржа во Софија, Бугарија, можеби не донесе ништо спектакуларно и револуционерно за глобалниот ПР, но секако придонесе за подигнување на нивото на професионализација на односите во јавноста во регионот на ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365