Home » Digital » Twitter објави нови алатки кои ја спречуваат злоупотребата на податоци

Twitter објави нови алатки кои ја спречуваат злоупотребата на податоци

Twitter најави дека има намера да го ограничи степенот на злопупотреба на мрежата. Ови новости доѓаат по големите критики околу злоупотреба на неговата платформа и неуспехот да пронајде купувач по бројните гласини кои се шират со месеци.

Twitter најави 3 големи главни измени кои ќе бидат промовирани во следните неколку недели. Измените вклучуваат значајни потези за идентификување на суспендирани налози и оневозможување на истиот корисник да направи нов налог.

Вознемирување

Во блог пост за најава на промените потпреседатело за инженеринг на Twitter Ed Ho, изјави: ” Да го направиме Twitter побезбедно место е нашиот примарен фокус. “Се залагаме за слобода на изразување и можност луѓето да ја видат секоја страна на било која тема. “Ова е ставено во ризик кога злоупотребата и вознемирувањето ги замолкнуваат овие гласови. “Ние нема да го толерираме вознемирувањето, и ќе лансираме нови начини со кои ќе го спречиме.

Навреди

Во еден свој ‘’tweet’’ од минатиот месец Jack извршниот директор Dorsey вети дека ќе превмземен комплетно нов пристап околу злоупотребата на Twitter, вклучувајќи и нов поотворен дијалог во реално време во секој чекор. “.

Другите промени се:

  • Побезбедни резултати про пребарувањето- бришење на твитвои кои коиристат потенцијално сензитивна содржина и содржини од блокирани налози.
  • Бришењена потенцијални твитови кои се појавуваат како одговори во процесот на комуникација

Постоењето на ниту една од овие алатки нема да значи дека комплетно овие твитови ќе бидат остранети од платформата, но затоа пак корисниците ќе имаат контрола дали сакаат да гледаат/не гледаат податоци за истите во своите поставки.
Впо ноември, Twitter препозна постоење на раст кај нов тренд – трендот за ‘’злоупотреба едни на други.’’

Ширење на омраза

Како одговор платформата ја прошири својата ‘’MUTE’’алатка која им овозможи на корисниците да блокираат одредени клучни зборови, фрази дури и цели разговори за кои не сакаат да гледаат нотификација.
Исто така од платформата споделено беше дека компанијата води грижа околу подобро обучување на својот тим околу политиките за однесување поврзано со омраза и подобрување на интернационалните алатки и системе за ефективно справување со говор на омраза кога истиот е пријавен.
Во јуни,минатата година, Twitter го надради своето копче за блокирање со цел да обезбеди сигурност дека корисниците кои ја користат оваа функција нема веќе да имаат можност да гледаат објави од личноста која ја блокирале и обратно што претходно не беше можно.

”Токсичност ”

Twitter  требаше да обрне внимание на проблемот поврзан со злоупотреба кој се одрази со намален интерес од потенцијалните купувачи.

Google, Apple и Disney биле дел од потенцијалните заинтересирани купувачи кои остапиле од зделката поради ваквите проблеми.
Под знак прашалник ставена е и можноста за раст на мрежата како и потешкотиите со кои се соочува за да привлечи нова публика и да заработи пари на долг рок.

Nick Thomas, аналитичар од истражувачката компанија Ovum изјави дека промените се добредојдени новости за сите оние кои ја гледаат платформата како ‘’токсично место за вклучување’’ и се запрашале дали веќе станало премногу касно за тоа.
Исто така тој додаде дека ‘’најголемиот твитерџија’’– претседателот Donald Trump можеби е една од најголемите причини за ова.

“Фактот што оваа платформа стана најпреферираниот комуникациски канал за една од најконтраверзните фигури во глобалната политика денес е и благослов но и допринесува до појава на негативни емоции за платформата.’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365