Home » Во фокусот » Весник печатен со крв на заболени од ХИВ

Весник печатен со крв на заболени од ХИВ

Австрискиот весник Vangardist, за да скрене внимание кон судбината на луѓето кои се заразени со ХИВ вирусот, својот последен број го одпечати со мастило во кое се наоѓа и крвта на три хив-позитивни личности.

Рекламната агенција Saatchi&Saatchi која е автор на идејата, во описот на проектот вели дека дека е “неопходно да се стави точка на социјалната стигматизација на луѓето заболени од ХИВ“.

vangardist 1

Директорот на агенцијата Џејсон Ромелјко изјави дека во последните десет години бројот на заразени луѓе се покачил за 80% бидејќи чуѓето престанаа да зборуваат за тој опасен вирус.

vangardist 2

Во рацете во моментов држите заразена верзија на весникот. Сега ќе бидете во контакт со вирусот како никогаш досега…Поразлично ќе размислувате за ХИВ, после ова искуство. Судбината е во Вашите раце“ – напиша Џулијан Вил, директор на весникот Vangardist.

vangardist 3

Весникот е во тираж од 3000 примероци на вонредното издание кое е одштампано со специјална техника која читателите ги заштитува од пренесување на вирусот и како велат издавачите е 100% сигурен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365