Home » Во фокусот » Вработените во Македонија не штедат на насмевки

Вработените во Македонија не штедат на насмевки

Компанијата „Better Business World Wide” оваа година по десетти пат ги анализираше податоците од агенциите што спроведуваат тајни купувања во Азија, Европа, Северна и Јужна Америка. Извршени се 1,6 милиони посети на тајни купувачи, во 53 земји од светот. Во истражувањето учествуваше и Македонија, со поддршка на агенцијата за истражување„SWOT Research“.

smiling-waitress-serving

Според истражувањето, Македонија е на високото петто место по насмевките што купувачите ги добиваат од вработените. Со 91% насмеани вработени Македонија е над светскиот просек што изнесува 83%. Овој резултат е повисок во споредба со минатата година, кога имавме резултат од 72%. Лидер на табелата е Полска, а веднаш по неа се Ирска, Шпанија и Чешка. Земјите со најмалку насмевки се Кина, Макао и Јужна Кореа со резултат под 60%.

Иако можеме да се пофалиме со насмевки, истото не можеме да го кажеме и за поздравите. Тајните купувачи во Македонија биле поздравени од вработените во 67% од спроведените посети. Со тој резултат се наоѓаме на четвртото место од крајот на табелата, во друштво со Азиските земји Хонгконг, Макао и Индија. Овој резултат е значително понизок од светскиот просек што изнесува 86%. На врвот на табелата се наоѓаат Гватемала, Панама, Перу и Уругвај.

Извор:InStore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365