Home » Во фокусот » 3 пазарни сили кои треба да се совладаат во потрагата по индивидуалниот потрошувач

3 пазарни сили кои треба да се совладаат во потрагата по индивидуалниот потрошувач

Економијата на 20 век беше исклучиво насочена кон масовноста. Масовно производство, масовни медиуми, масовна потрошувачка, масовен превоз. Од другата страна пак, 21 век е фокусиран на индивидуата. Потрошувачките сакаат newsfeed со одбрани информации, персонален простор за содржини, приватен возач преку апликација. Тоа е ‘Јас’ генерацијата.

Со декади, маркетерите беа насочени кон сегментација на публиката – сегментација на луѓето во групи базирани врз демографијата и однесувањето за да понудат потаргетирани комуникации. Денес, брзо напредуваме од мас-медиумите кон персонализираните медиуми, што значи дека сегментацијата на публиката се рафинира и рафинира додека не достигне еден. Тоа е она што се нарекува маркетиншкиот Law of One.

one in the crowd

Поединецот во толпата

Маркетерите знаат дека секоја една индивидуална интеракција со некоја личност е значајна. Според Gertner,  до 2016 годинина дури 89% од команиите планираат да си конкурираат примарно врз база на потрошувачкото искуство  – а сумата, збирот, на тие искуства е брендот. Сепак, внатрешната поделба направена во команиите помеѓу различните оддели како Односи со потрошувачите и Маркетинг создаваат поделби во бренд-патувањето на вашиот клиент. Луѓето денес очекуваа персонализирано искуство од компаниите со кои соработуваат и потребни се двајца, и брендот и потрошувачот, за да функционира Law of One.

Без разлика дали се работи за стартот од потрошувачкото искуство со генерирање на свест или бескрајниот фидбек-круг на интеракцијата и застапувањето, еве неколку примери за трансформирање на интеракцијата  со потрошувачите и имплементирањето на маркетиншкиот Law of One во реалниот свет.

Netflix и вашиот персонален content queue. Нетфликс не само што го ‘разнесе’ Blockbuster, туку и целосно го промени начинoт како секој еден од клиентите мисли за откривањето и гледањето на видеа – видео содржини кои Јас знам дека ги сакам, предлози за нови содржини, и можноста да ги гледам моите must-see телвизиски програми кога и каде што сакам. Секој ден е некаква телевизиски премиера за некој, некаде.

Facebook е вашиот персонален news feed. Фејсбук е врвниот израз на мене: што правам, кој го сакам, каде сум бил, моите слики, содржини кои сметам дека се интересни. Мисијата на Фејсбук е да го направи светот поотворен и конектиран, и скоро милијарда луѓе го користат секој ден. Мојот Фејсбук feed не е само како се претставувам пред дигиталниот свет, туку и како комуницирам со луѓето и брендовите кои сакам да ги поканам во мојата ‘соба’. Колку и да е отворен Фејсбук, сепак постои интимност во односите кои се издигнуваат на врвот (базирано врз алгоритми на што лајкувате, коментирате или споделувате).

Disney го прави забавниот парк персонален само за вас. Кога вашиот слоган е ‘Најсреќното место на светот’, не постои многу простор за разочарување. Кога ќе влезето во Магичното Кралство, вие станувате дел од Дизниевата визија додека ја продолжува својата декадно-долга патека на неверојатни иновации. Дизни направи начин како да го направи искуството од паркот и персонално и колективно со својата MagicBand технологија. Ги тргна сите негативни перцепции за еден забавен парк (долги редици, користење на кеш/кредитни картички, одвојување од групата) и му овозможува на секој клиент да ја персонализира својата посета однапред, отклучувајќи награди преку игри.

Activision создава гејминг за идивидуата. Компанијата позади најдобро продаваните игри како Call of Duty им олеснува на гејмерите да го персонализираат нивното искуство така што можат да ја прилагодуваат играта по нивните вкусови и да се поврзуваат со други играчи. Activision гледа на нивните активности за односи со потрошувачите како можност да се доближат до гејмерската заедница.

Компанијата лесно може да ги следи сите релеванти твитови и конверзации на социјалните медиуми, со цел да ја зголеми интеракцијата со играчите. Овој дијалог е поврзан назад со индивидуалните клиенти за следење на персонализираните препораки и одлуки. Activision откри дека нудењето на персонализирани односи со клиентите на социјалните канали и помалку од половина од трошокот за традиционални телфонски или чет поддршки.

Гледајќи напред, ова е тоа што брендовите и агенциите треба да го следат за да се спуштат на ‘еден на еден’ бизнисот:

Размер. Можеби изгледа како оксиморон штo за Law of One  е потребно размер, но без персонализирана содржина која ќе допре до индивидуите, вашиот прецизен маркетинг не опстојува. Создадете процеси кои ви овозможуваат да подредите пакети на персонализирани кретивни содржини со различни активирачки точки за да можите да го доловите вистинскиот ефект на ‘еден на еден’.

Big Data. Потребни ќе ви бидат податоци од крајните делови (како податоци за однесување на веб-сајтови) и канали насочени кон клиентите (како социјални медиуми, формилари и истражувања) за достигнете нови нивоа на персонализација. Поставете ги вашите технолошки планови во движење сега.

Cross-channel интеграција. Од десктоп до мобилен до малопродажба, секој канал треба да биде информиран за она што го знаете за секој потрошувач. Тие не треба да ти го објаснуваат истиот  проблем на емаил кој штотуку го кажале преку телефон. Интегрирајте ги каналите за посреќен и полојален клиент.

Денешната брзо-еволуирачка маркетинг околина може да ги остави дури и најискусните маркетери да се чувствуваат како да заостануваат. Дури и со многу нови медиа платформи кои излегуваат секој ден, немојта да заборавите дека веќе поставените дигитални канали – вашиот веб сајт, персонализирани дигитални реклами, апликации, големи социјални мрежи – се’ уште работаат.

Време е да се покани маркетингот кај продажбата и услугите, да се сретнат и да се усогласат на еден план за да го пренесат Law of One – до секој клиент.

Автор: Scott McCorkle
Првично објавено на : AdWeek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365