Home » Digital » Бројот на интернет корисници надмина четири милијарди

Бројот на интернет корисници надмина четири милијарди

Повеќе од педесет проценти од светската популација сега е онлајн, од кои повеќе од една четвртина милијарда за прв пат се поврзаа во 2017 година, според извештајот на Global Digital, кој секоја секоја година го објавуваат Hootsuite и We Are Social.

Најголем пораст на бројот на корисници е забележан во Африка, каде што бројот на лица кои користат Интернетот се зголемил за 20% во споредба со претходната година.

Главната причина за глобалниот пораст на бројот на корисниците е зголемената достапност на паметните телефони и поефтиниот пристап до мобилниот интернет. Повеќе од 200 милиони луѓе го добиле својот прв мобилен уред во 2017 година и се проценува дека две третини од светското население сега поседува мобилен телефон, се наведува во извештајот.

Покрај пристапот до уредите и интернетот, уште една област забележа зголемување на бројот на корисници: повеќе од три милијарди луѓе ширум светот секој ден користат социјални мрежи, а просечниот корисник поминува шест часа дневно на Интернет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365