Home » ПР (page 10)

ПР

Спонзорството – како ПР алатка

Спонзорството, разгледувано од аспект на ПР алатка, спаѓа во еден од поновите облици кои им стојат на располагање на компаниите за комуницирање со определена целна група до која е тешко да се допре со вообичаените маркетиншки методи. Убава дефиниција на спонзорството би била дека тоа МОРА да донесува корист и за спознорот и за спонзорираниот. Работа бр.1 ... Read More »

Отворени пријавите за IPRA Golden Word Awards 2015!

(СВЕТ) – IPRA изминатава недела го распиша конкурсот за престижната меѓународна ПР награда – IPRA Golden World Awards for Excellence. Оваа награда се доделува од 1990 година на најдобрите агенции, ПР менаџери и проекти. Натпреварувањето се одвива во преку 30 категории а минатата година за оваа награда беа пријавени преку 415 ... Read More »

Објавен зборник со позитивни примери на ПР пракса во Словенија

(РЕГИОН) – Словенечкото друштво за односи со јавност (PRSS) и IAB Словенија го издадоа стручниот прирачник “Теорија и пракса на словенечките односи со јавноста II“. Како што во уводот на зборникот напишал Iztok Verdnik, претседател на PRSS, зборникот докажува дека многуцентрично и многутематски во последниве речиси 15 години, продолжува (односно, ... Read More »

Најдобриот ПР совет!

Колумна на Сашо Дуљанов, првично објавена на Фактор.мк Добрите односи со јавноста базираат на отворени и двонасочни односи со својата јавноста, на взаемно почитување, и на рамноправен дијалог од кој сите имаат интерес. Секојдневно сме изложени на различни кампањи за односи со јавност од јавен или приватен интерес кои наметнуваат одредени ... Read More »

Росана Јанков од АМСМ е овогодишен добитник на PRO.PR наградата за Македонија

Денес официјално се објавени имињата на добитниците на овогодинешните PRO.PR награди, кои ќе се доделуваат на поединци кои придонеле за развојот на професијата односи со јавност. PRO.PR наградите беа основани во 2012 година, по повод одбележувањето на десетгодишнината на PRO.PR конференцијата, прва меѓународна конференција за односи со јавност во Југоисточна ... Read More »

Феноменот “Платени ПР објави“ е дел од адвертајзинг а не од ПР стратегијата

Веќе навикнавме да зборуваме за феномени и парадокси на нашето професионално практицирање на комуникациските професии, ама тоа што сме “уникатни“ :) не значи дека сме “креативни“, ами во нашиот случај повеќе би рекол “не инвентивни“ и “не доволно спремни“. Еден таков (релативно) нов феномен кој зема голем замав кај нас ... Read More »

Сашо Дуљанов: Лице за парада или за односи со јавност!

Колумна на Сашо Дуљанов, првично објавена на Фактор.мк Односите со јавноста (PR-от) се една од можеби најпопуларните професии во денешно време, но истовремено и вулгаризирана,  извикана  професија, за која луѓето имаат погрешни сознанија. Обичните луѓе не прават разлика меѓу портпарол, експерт за протокол, модератор или специјалист за односи со јавност, ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365