Home » Истражувања (page 10)

Истражувања

Мобилното огласување во 2017 година ќе ги надмине веб огласите

СВЕТ – После повеќегодишниот раст, мобилните огласи, наредната година за прв пат би требало да ги престигнат десктоп огласите според износот на парите вложени во нив, покажале предвидувањата за глобалните вложувања во огласувањето на Интернет, во истражувањето Advertising Expenditure Forecasts на медиската агенција ZenithOptimedia. Спрема податоците кои ги собрале, 2017 година ... Read More »

Словенечкиот online адвертајзинг пазар со пораст од 26%

(РЕГИОН) – ИАБ Словенија го презентираше својот нов AdEx Benchmark извештај на овогодинешната Diggit конференција, пренесува MarketngMagazin.eu Според извештајот кој ги мерел бруто известициите во online адвертајзинг, словенечкиот дигитален пазар за минатата година се проценува на 29,9 милиони евра, што претставува пораст од  26% во споредба со 2014 година. Во истражувањето ... Read More »

Дигиталниот пазар во Србија проценет на 20 милиони евра

На вчерашната Digital Day конференција која се одржа во Белград, покрај другото беа објавени и резултатите од истражувањето за нивото на инвестиции во дигиталното и интерактивно огласување во 2015 година. Целото AdEx истражување спроведено од IAB Србија слободно можете да го преземето од следниов ЛИНК, а бројки кои би сакале ... Read More »

Кои се најсилните брендови во Македонија за 2015 година?

Компанијата Валикон која веќе 13 години ја истражува јачината на FMCG брендовите на просторот на поранешна Југославија, откако пред некој месец го објави топ 25 ракнигот на најсилни брендови во регионот за кој веќе пишувавме, деновиве ја објави и листата на најјаки брендови по одредени земји. Во Македонија првото место на ... Read More »

Маркетинг365 го читаат луѓето со највисока плата во државава

Според последните два извештаи на Државниот завод за статистика, вработените во секторот маркетинг и истражување на пазарот се најплатени од сите останати професии во земјава, со просечни плати од 45 051 за Јануари и 42.277 денари за февруари. Со оглед на тоа што на нашиот портал се споделуваат исклучиво информации кои се од ... Read More »

YouTube тврди дека обезбедува повисок поврат на инвестиции отколку телевизијата

YouTube тврди дека нивното ново истражување покажува дека 77 проценти од кампањите на видео сајтот имаат “повисокт поврат на инвестиции отколку телевизијата,” но емитувачите инсистираат дека тоа “не е изненадување” бидејќи брендовите трошат “релативно мали” суми на YouTube. YouTube, кој е во сопственост на Google, спровел мета-анализа на 56 студии ... Read More »

Учествувајте во истражувањето на IAB Eвропа: однос спрема програмското огласување

IAB Европа ги повикува професионалците од подрачјето на огласувањето, да го пополнат анкетниот прашалник за програмскто огласување. Целта на истражувањето Programmatic Advertising Survey е приказ на состојбата и односот спрема програмското огласување како од гледиште на огласувачите, така и од гледиште на понудувачите на огласните услуги. Огласувачите, агенциите и издавачите ... Read More »

Интернетот ја претекна телевизијата во Хрватска

(РЕГИОН) – Интернетот од трето скокна на прво место како медиум кој граѓаните на Хрватска во текот на 2015 година го користеле на неделно ниво, е резултатот од истражувањето Mediascope кое го објави IAB Хрватска.  Jan Jilek, ко-основач и претседател на IAB Хрватска изјави дека тоа е значаен пораст на ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365