Home » Истражувања (page 32)

Истражувања

Како твитаат операторите ?

Како и што најавивме на крајот од завчерашната анализа на ФБ активностите на трите водечки мобилни оператори во Македонија, продолжуваме да го анализираме настапот на социјалните медиуми на T-Mobile, ONE и Vip, во истиот период, овојпат на сервисот за микроблогирање Твитер. По број на следбеници (followers) операторот ВИП се издвојува на првото ... Read More »

Како и колку содржина споделуваат трите мобилни оператори во Македонија?

Поттикнати од податоците од истражувањето за содржина на локални брендови кое го реализира Агенцијата Рејтинг во пресрет на AllWeb конференцијата за интернет маркетинг (истражувањето го најавивме вчера на овој ЛИНК) направивме дополнително истражување и подлабока анализа на компаниските Фејсбук фан страници на 3-те мобилните оператори во Македонија како претставници на ... Read More »

ТВ индустрија во Р.Македонија – ТВ Сител со најголема гледаност и приходи од реклами

Во истражувањето на Радиодифузната дејност за 2013 година, кое неодамна го објави Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги во однос на резултатите и трендовите кои ги следат ТВ станиците во Република Македонија констатирани се следниве заклучоци: Најгледана телевизија во 2013 година била ТВ Сител 62% од вкупната гледаност отпаѓала ... Read More »

Кои странски ТВ канали најчесто ги гледа македонската публика?

Според истражувањето кое за потребите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, го спроведе агенцијата за истражување М-Проспект од Скопје, македонската ТВ публика во однос на странските ТВ канали најчесто ги преферира: Discovery, Fox и Sport Klub. Од анализата на програмите на првите 20 омилени странски канали, може да се ... Read More »

50-те најзначајни огласувачи на ТВ станиците на државно ниво во 2013 година

Маркетинг365 во наредниве денови ќе објавува делови од публикацијата на  Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги во однос на анализата на радиодифузната дејност во 2013 година. Податоците за 50-те најзначајни огласувачи на шесте телевизиски станици што емитуваат програма на државно ниво (Македонската телевизија, Сител, Телма, Канал 5, Алсат-М и Алфа) ... Read More »

Да погледнеме “преку оградата“ – каква е состојбата во медиа-маркетинг индустријата во регионот?

Во склоп на Викенд Медиа Фестивалот кој неодамна се оддржа во Ровињ, се оддржа и традиционалниот Balcannes панел “Поглед преко плота“ на кој истакнати претставници од медиа-маркетинг индустријата од пооделните балкански земји презентираа каква е моменталната состојба и кои се трендовите на пазарот во кој работат. Учесници на панелот беа ... Read More »

Младите мажи се вртат кон традиционалните вредности

Една од водечките светски агенции за односи со јавноста Ketchum, во соработка со консултантската фирма Maslan-sky, спроведеистражување насловенo како “Јазикот на мажите”, кое откри дека младите мажи денес размислуваат различно од генерациите пред нив. Повеќе се вртат кон традиционалните вредности и се повеќе сколни кон искажување на сопствените убедувања и ... Read More »

Приходите од мобилно огласување изнесуваат 14,6 милијарди евра

Приходите од мобилното огласување во 2013 година достигнаа 14,6 милијарди евра на глобално ниво, известува IAB Europe. Најголем раст е забележан во Јужна Америка – дури 215% во однос на претходната година, потоа Северна Америка со раст од 122%, додека пак Европа е на третото место со раст од 90%. ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365