Home » Истражувања (page 4)

Истражувања

Како вештачката интелигенција ќе влијае на адвертајзингот

Вештачката интелигенција веќе значајно влијаеше на маркетинг индустријата, но маркетерите самите ќе речат дека она што до сега го видовме е само почеток, пишува Adweek. Според новите истражувања на компанијата Accenture Interactive, повеќето огласувачи во секторот малопродажба користат персонализација заснована на системите на вештачка интелигенција со цел да го поттикнат ... Read More »

Мобилното огласување е втор по големина огласувачки канал во светот,со 23% од глобалните огласувачки инвестиции

Во новиот извештај WARC, се претставува глобалните огласувачки трендови со фокус на мобилните уреди WARC, меѓународно тело посветено на ефикасноста на огласувањето и медиумите, го објави својот најнов месечен извештај за глобалните огласувачки трендови, кој донесува најнови сознанија и докажани мислења од светската огласувачка индустрија. Со фокус на мобилните уреди, ... Read More »

Трендови за ефикасни дигитални стратегии

WARC го објави овогодинешниот извештај за дигиталните стратегии, преку анализа на победничките кампањи и оние кои се најдоа во потесниот избор во категоријата Effective Social Strategy на овогодишните WARC Awards награди. Извештајот Social Strategy Report 2017 на WARC, ги нагласува следниве клучни трендови: – Дигиталните кампањаи за да се успешни, ... Read More »

Презентирана првата Студија за социо-економското влијание на Пивара Скопје

Повеќе од 44 милиони евра за домашната економија и 21 милион евра во буџетот годишно од Пивара Скопје Со своето работење Пивара Скопје годишно создава 44,6 милиони евра бруто додадена вредност за македонската економија. Околу 6.000 лица во земјава целосно или делумно зависат од генерираниот личен доход во целиот синџир ... Read More »

До 2019 година, програматскиот медиа закуп ќе завземе две третини од вкупното дигитално дисплеј огласување во светот

Иако е роден во екосистемот на интернетот, programmatic се` повеќе ќе се шири на другите медиуми Програматскиот закуп на огласниот простор продолжува да расте и според предвидувањата на истражувачката куќа Zenith до 2019 година ќе завземе 67% од дигиталното дисплеј огласување. Моментално околу 59% од овај вид на огласување се ... Read More »

E-commerce пазарот во Македонија за 5 години од сега ќе се дуплира и може да достигне над 90 милиони евра

Минатиот петок во Скопје се одржа овогодинешното издание на конференцијата за дигитален маркетинг “AllWeb” каде покрај другите говорници и презентации, веќе традиционално, повторно ексклузивно беше презентирано истражување кое се однесува на онлајн светот. Презентер годинава беше извршниот директор на агенцијата за истражување Инсајдер ИД, Сергеј Зафировски кој пред присутните претстави ... Read More »

Видео содржините повеќе популарни од банерите

Вкупните инвестиции во дигиталното огласување во првата половина на 2017 година пораснаа за 13,8% и достигнаа вредност од 7,33 милијарди американски долари Мобилното огласување завзема 43% од инвестицискиот колач во дигиталното огласување, покажува последниот извештај на IAB Europe, Digital Adspend report. Годишниот пораст на инвестициите во мобилното огласување изнесува 38% ... Read More »

Претставено второто истражување за хрватската блогерска заедница

Денес на конференцијата DIABLOG се претставени резултатите од второто истражување за состојбата на хрватската блогерска сцена, кое во октомври оваа година го спроведе агенцијата Диалог комуникации. Во истражувањето учествуваа 171 активни блогери. Повеќето испитаници се жени (90,6%) кои живеат во Централна Хрватска, имаат помеѓу 25 и 35 години и се ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365