Home » Истражувања (page 5)

Истражувања

На социјалните мрежи 9 од 10 од младите во ЕУ!

Профил на социјалните мрежи имаат 63% од корисниците на интернет во ЕУ на возраст од 16 и 74 години, при што уделот е најголем во Унгарија (83%), а следат Малта (82%) и Белгија (80%). Кога станува збор за помладата возраст од 16-24 години, од нив 88% се активни на социјалните ... Read More »

Кој вид на Фејсбук корисник сте – селфи или набљудувч, информатор или градител на врски?

Секако, постојат корисници кои не можат да се сместат само во една категорија Кога неодамна основачот на Фејсбук, Марк Цукерберг, го објави податокот дека секој месец повеќе од 2 милијарди луѓе ширум светот ја користат оваа социјална мрежа, никој не беше изненаден. Денес е речиси вистинска реткост да се пронајде ... Read More »

Се` повеќе работодавци ги проверуваат социјалните мрежи на своите вработени

Доколку барате работа или сакате да ја промените постојната, можеби би требало да обратите посебно внимание на тоа што и како објавувате на своите профили на социјалните мрежи. Имено, истражувањето спроведено во САД покажа дека дури 70% од работодавците ги проверуваат профилите на своите потенцијални вработени на социјалните мрежи пред ... Read More »

Истражување: Колку пари од реклами заработуваат порталите во Македонија?

Најголем предизвик при изработката на оваа анализа и пресметка ни претставуваше фактот да определиме кои портали ќе ги вклучиме во естимацијата имајќи го во предвид фактот што на пазарот има повеќе од 100 интернет медиуми кои се борат за парче од огласувачкиот колач во Македонија. Голема помош добивме од најголемите ... Read More »

Колку пари заработиле најголемите 10 македонски ПР агенции во 2016 година?

Маркетинг365 ги анализираше завршните биланси на најголемите и најактивни 10 македонски ПР агенции во Македонија (по азбучен ред подредени: Апра Портер Новели, Априори (x2), Вај Нот Комуникации, Елемент ПР, Идеа Лаб, Имиџ ПР, Навигаторс, Прогресива ПР и Медиа, Ханибиз и Чептер 4) и го доби податокот дека сите заедно во 2016 ... Read More »

50 проценти од глобалното дигитално огласување се одвива на мобилните уреди

Во последниот извештај за глобалниот огласувачки пазар, Магна – истражувачка агенција во рамките на IPG Mediabrands, предвидува раст на инвестициите во сферата на огласувањето за 3,7%, односно на 505 милијарди долари до крајот на 2017 год. Дигиталните медиуми ја надминаа телевизијата и го превземаа приматот во приходите од огласување. Во ... Read More »

Еве колку изнесуваат вкупните приходи на македонските маркетинг и медиски агенции за 2016 година

Најактивните и најголеми медиски и маркетинг агенции во Република Македонија, во изминатата 2016 година оствариле вкупни приходи од речиси 35 милиони евра  што како вкупен резултат е намалување на приходната страна за околу 320 000 евра во споредба со 2015 година кога истите агенции оствариле вкупно приходи од околу 35,3 ... Read More »

Емотиконите и GIF-овите ни помагаат полесно да комуницираме

Начинот на кој комуницираме во текот на годините многу се промени. Од првите слики во пештерите, преку хиероглифите и пиктограмите, па се до азбуката и видеата. Но, се чини дека всушност направивме цел круг. Барем ако се суди според податоците од истражувањето кое го спроведе платформата за мобилно споделување на ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365