Home » Колумни (page 10)

Колумни

Колку ќе вложиш толку ќе добиеш

Деновиве мој пријател Французин ми кажа дека е избран  како ПР(Public relation) консултант на голема фармацевтска компанија од Германија. Со задача да подготви ПР стратегија и да предложи ПР алатки со чие имплементирање во период од три месеци би се подобрил имиџот на компанијата чии акции имено котираат на големите светски ... Read More »

Tранспарентноста e крал на комуникацијата

Сашо Дуљанов

Деновиве сме сведоци на ситуации кога институции, компании или поединци, со цел да спречат шпекулации и погрешни заклучоци во јавноста, и да си навлечат негативни “поени”, се решаваат да ја сокријат вистината, и да презентираат нецелосни информации. Живееме во време кога грижата за имиџот и репутацијата и желбата да се ... Read More »

Илинка Црвенковска: 5 причини зошто уживам да работам во маркетинг индустријата !

Пишува: Илинка Црвенковска, креативен директор на маркетинг агенцијата Идеа Плус Македонија После девет години и три агенции, еве ги моите 5 причини поради кои уживам да работам во маркетинг индустријата : Луѓето Во оваа професија секој ден го поминуваш со најзабавните, најпозитивни, најчудни и најкреативни луѓе. Тимски играчи, спремни на ризик, ... Read More »

Колумна: Огласувачи, вложувајќи во Вашата агенција – вложувате во Вашиот бизнис !

Охрабрете се и вложете повеќе во Вашата агенција, бидејќи така вложувате во развојот на Вашиот бизнис ! Сериозно негативниот тренд на намалување на паушалите за маркетинг и ПР агенциите од земјава присутен последниов период и особено нагласен последниве две години, иако за компаниите (огласувачите) привидно носи некаква заштеда – во суштина ... Read More »

За “имиџот” и нешто повеќе…

Автор: Елена Костадиновска Панел Плус, Скопје За разлика од индустриската економија, каде главни карактеристики се физичкиот и финансискиот капитал, во денешната економија капиталот е неопиплив и се состои од имиџот на компаниите, трговските марки, поврзаноста со партнерите, односите со потрошувачите и од знаењата и способноста на вработените. Градењето и зајакнувањето ... Read More »

Евалуацијата – прв чекор во поставувањето на здрава основа за остварување на успех!

Пишува:  Неда Темелковска Аницин, ПР експерт во Чептер4, дипломиран психолог, магистер по социјална работа. Правиме ли евалуација на вработените? Прашање кое ретко кој го поставува, а уште поретко кој го испитува. Прашање кое го засега колку менаџерот, толку и вработениот. Зошто? Затоа што придобивките, односно фидбекот кој се добива ѝ користи секако во ... Read More »

Најдобриот ПР совет!

Колумна на Сашо Дуљанов, првично објавена на Фактор.мк Добрите односи со јавноста базираат на отворени и двонасочни односи со својата јавноста, на взаемно почитување, и на рамноправен дијалог од кој сите имаат интерес. Секојдневно сме изложени на различни кампањи за односи со јавност од јавен или приватен интерес кои наметнуваат одредени ... Read More »

Гемиус е на потег !

Пред неколку години во Хрватска имаше случај кога еден портал се однесувал неетички во својата намера да биде релевантно мерен од сервисот Гемиус. Тогаш од компанијата излегоа со официјално соопштение (ЛИНК), го именуваа порталот, го исклучија од понатамошните мерења и испратија допис до маркетинг агенциите, медиумите и огласувачите дека тој ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365