Home » Маркетинг & Адвертајзинг (page 97)

Маркетинг & Адвертајзинг

Dom Pérignon и одличната «Product Placement» стратегија

Дом Перињон - product placement - Marketing365

Во една од претходните статии ја отворивме темата за моќната маркетинг алатка Product Placement кој што го има во три вида: визуелен(visual), интерактивен (interactive)и изговорен (spoken). Во денешниот случај се фокусиравме исклучиво на изговорен Product Placement и неговата добро разработена стратегија во примерот кој што ќе го видиме подолу. Имено, ... Read More »

Кампања на агенцијата МекКен Тирана за Керфур Албанија

Керфур. Баш како што треба да биде

Агенцијата “МекКен Тирана“ (McCann Tirana) во 2013 година започна соработка со компанијата “Керфур“ (Carrefour) еден од најголемите светски трговски ланци кој од минатата година е присутен и на пазарот во Албанија. Креативниот тим на “МекКен Тирана“ имаше за задача да ја претстави промената на пазарот на малопродажни услуги кои се ... Read More »

T-мобиле engagement банер кампања

Првичен банер (teaser) на идивиди

Главната придобивка на онлајн огласувањето е мерливоста на резултатите и можноста за поврзување на продажните активности со преземените активности за огласување. Денеска ја разгледуваме студијата на случај за последната рекламна кампања на Т-Мобиле, чија цел беше продажба на телефони од залихата ексклузивно преку нивната е-продавница. Кампањата траеше шестнаесет дена (од ... Read More »

Душан Дракалски меѓу 30-те најдобри креативни директори во светот !

Во новата 2014 година, Душан Дракалски, креативниот директор на Њу Момент, влегува како дел од ТОП 30-те креативни директори во светот според интернационалниот ранкинг PIAFYS за “сезоната“ 2013/2014. PIAFS интернационалниот ранкинг на креативни директори ги рефлектира постигнувањата на најдобрите светски адвертајзинг фестивали. Топ фестивалите се поделени во три категории и секоја ... Read More »

Публицис и Омником добија зелено светло и од Европската комисија

публицис, омником, групација, маркетинг агенции

Спојувањето помеѓу Публицис и Омником за кое пишувавме претходно уште во Јули минатата година кога и беше најавено, денеска доби зелено светло и од Европската комисија која го дозволи создавањето на новиот комуникациски конгломерат кој ќе биде најголем во светот и ќе обедини две од четирите најголеми светски комуникациски мрежи. ... Read More »

Communicus: 80% од Super Bowl рекламите “не работат“

Супер-Бол-реклами-Маркетинг365

Скорешната студија на истражувачката компанија Communicus, истражувајќи 1000 испитаници пред и после прикажувањето на SuperBowl  рекламите во 2012 и 2013 година, покажала дека дури 80% од рекламите кои се прикажуваат на Super Bowl не водат кон зголемена продажба на производите кои ги промовираат. Communicus, испитувајќи ги купувачките навики на испитаниците, односно ... Read More »

Статистиките се поубедливи отколку препораките од славните личности

Ако се верува на резултатите од најновото истражување на Ipsos Mori спроведено врз 2000 Британци, во рекламните пораки најубедливиот начин кој ја зголемува довербата на публиката кон една реклама, е ако тврдењето за “квалитетниот“ производ во рекламата е поддржано и со статистика која ги потврдува квалитетите и исклучителноста на производот. Ваков ... Read More »

McCann Worldgroup назначи нов главен глобален креативен директор

rob-reilly-marketing365

Како што пренесува AdAge, постигнат е договор за враќање на Роб Рајли во McCann Worldgroup, овојпат како главен глобален креативен директор. Рајли претходно во 90-тите има работено како копирајтер за Кока-Кола во МекКен и сега доаѓа од Crispin Porter & Bogusky каде беше главен креативец повеќе од десетина години. Новата функција ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365