Home » Во фокусот » E-commerce пазарот во Македонија за 5 години од сега ќе се дуплира и може да достигне над 90 милиони евра

E-commerce пазарот во Македонија за 5 години од сега ќе се дуплира и може да достигне над 90 милиони евра

Минатиот петок во Скопје се одржа овогодинешното издание на конференцијата за дигитален маркетинг “AllWeb” каде покрај другите говорници и презентации, веќе традиционално, повторно ексклузивно беше презентирано истражување кое се однесува на онлајн светот.

Презентер годинава беше извршниот директор на агенцијата за истражување Инсајдер ИД, Сергеј Зафировски кој пред присутните претстави дел од резултатите од нивното најново истражување за онлајн купувачките навики и e-commerce пазарот во Македонија.

Зафировски сподели дека оптимистичкото сценарио за наредните 5 години предвидува дека e-commerce пазарот во Македонија ќе продолжи со забрзан развој и ќе се дуплира во споредба со сегашниот волумен, достигнувајќи ниво над 90 милиони евра.

Како два најчести негативни аспекти во носењето одлука за купување онлајн, купувачите најчесто ги наведуваат “Сомнеж во Квалитетот на продуктите“ и “Можноста за злоупотреба на приватните податоци“.

Целосната анализа како посебен продукт на агенцијата ќе биде достапна наредниот месец кога во детали и поделена во повеќе различни сегменти ќе биде достапна за клиентите на агенцијата, а во продолжение можете да погледнете што друго беше споделено со посетителите на AllWeb конференцијата:

Автор Marketing365

Маркетинг365 (М365) е прв македонски портал кој во фокусот ја има маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. Формиран е во 2011 година и во своето досегашно постоење има добиено неколку домашни и меѓународни признанија вклучувајќи ги и “Блог на годината“ (прво место, 2011 и 2015 год.), “Највлијателен балкански блог кој доаѓа од Македонија“ (прво место 2012) и “Најдобар бизнис-информативен веб сајт“ (второ место, 2014). Почнувајќи од февруари 2015 година, Маркетинг365 е официјален претставник во Македонија на најпознатиот светски креативен фестивал Cannes Lions. Тимот на М365 го сочинуваат активни професионалци од маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. e-mail : contact@marketing365.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Marketing365 Marketing365 Marketing365