Home » Во фокусот » Огромната ПР моќ на “Game of Thrones”

Огромната ПР моќ на “Game of Thrones”

“Game of Thrones” стана културен феномен уште од своето прво емитување во 2011. Година по година, продолжува да руши рекорди. Фановите ‘проповедаат’ и носат нови гледачи, а новинарите ја ‘зачинуваат’ секоја сезона со нови анализи на приказната, фан-теории и рекапитулации.

Сите знаеме дека медиумската покриеност која ја има “Game of Thrones” е голема, но колку голема? Љубопитноста на тимот на Шон Куч, content marketing директор на TrendKite, беше причината за откритието на тоа колку навистина огромен прераснал брендот “Game of Thrones” во изминатите пет години.

Тие ги споредиле прес текстовите за шестата сезона на “Game of Thrones” во однос на другите популарни серии и откриле дека медиската моќ позади “Game of Thrones” е огромна. Серијата беше споредена со “The Big Bang Theory” (најгледаната телевизиска серија за 2015 со просечно 21,065,000 гледачи) и “House of Cards” (најпопуларната Netflix серија и онлајн стримуван контент).

Резултатите би предизвикале завист или восхит кај ПР профеионалците, гледајќи врз медиското ‘чудовиште’ во кое има прераснато “Game of Thrones”. Целосниот интерактивен ПР извештај на TrendKite можете да го погледнете тука.

Еве и еден инфографик со најважните заклучоци од истражувањето:

Автор Marketing365

Маркетинг365 (М365) е прв македонски портал кој во фокусот ја има маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. Формиран е во 2011 година и во своето досегашно постоење има добиено неколку домашни и меѓународни признанија вклучувајќи ги и “Блог на годината“ (прво место, 2011 и 2015 год.), “Највлијателен балкански блог кој доаѓа од Македонија“ (прво место 2012) и “Најдобар бизнис-информативен веб сајт“ (второ место, 2014). Почнувајќи од февруари 2015 година, Маркетинг365 е официјален претставник во Македонија на најпознатиот светски креативен фестивал Cannes Lions. Тимот на М365 го сочинуваат активни професионалци од маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. e-mail : contact@marketing365.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Marketing365 Marketing365 Marketing365