Home » Tag Archives: буџет

Tag Archives: буџет

Истражување: Колку пари од реклами заработуваат порталите во Македонија?

Најголем предизвик при изработката на оваа анализа и пресметка ни претставуваше фактот да определиме кои портали ќе ги вклучиме во естимацијата имајќи го во предвид фактот што на пазарот има повеќе од 100 интернет медиуми кои се борат за парче од огласувачкиот колач во Македонија. Голема помош добивме од најголемите ... Read More »

Дилемата околу буџетот за ПР

Колумна на Ноеми Полак, основач и CEO на The Pollack PR Marketing Group, првично објавена на PRdaily. Колку треба да биде буџетот за ПР на малите и средни по големина компании? За разлика од адвертајзингот, за кој постои одговор – од 3 до 5% од бруто приходот, не постојат вистински насоки ... Read More »

Филмските продуценти добиваат двојно поголем буџет за нивните филмски проекти

Двојно повеќе пари ќе имаат на располагање филмските продуценти за реализација на своите проекти в година. Досега можеа да добијат максимално 500.000 евра а одсега таа сума се дуплира. За еден милион евра ќе можат да аплицираат на конкурсот што е распишан деновиве, а ќе биде отворен до 1 септември. ... Read More »

Македонскиот пазар на онлајн огласување во 2013 „тежел“ скоро 2 милиони евра

Според следењето на пазарот на интернет огласување за 2013 година, направено од Httpool во соработка со Ipsos Strategic Pulse, во минатата година се потрошени 1.940.017 евра. За споредба, во 2012 биле потрошени нешто повеќе пари, 1.945.715 евра. Оваа сума е добиена со следење на 40-тина македонски веб дестинации и забележување ... Read More »

Телевизијата останува супериорна во структурата на медиа плановите

Во извештајот кој во Понеделникот (27.01) беше објавен од страна на Нилсен и кој ја анализира структурата на медиа плановите кај адвертајзерите, уште еднаш се потврдува фактот дека Телевизијата е најкористениот медиум за огласување и дека тешко во догледно време ќе има сериозен конкурент на тој план. Анализата на податоците ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365