Home » Tag Archives: закон

Tag Archives: закон

Египет ја легализираше построгата контрола на интернетот

Египетскиот претседател Абдел Фатех ал Сиси го потпиша законот со кој се зајакнува контролата врз интернетот во земјата Законот за “компјутерски криминал” им овозможува на властите преку правосудните органи да наредат блокирање на веб-сајтовите кои претставуваат закана за египетската национална безбедност или економија. Администраторот или уредникот на веб-страниците со слични ... Read More »

Франција против фотошопираните фотографии во рекламите

Маркетерите сакаат да велат дека ја подржуваат автентичноста во огласувањето, но од оваа седмица нашите колеги од француската огласувачка индустрија веќе нема ни да имаат избор по тоа прашање. Новиот закон, кој стапи на сила на 1-ви октомври, пропишува дека фотографиите кои се користат во комерцијален контекст мора да бидат ... Read More »

Да придонесеме во Јавната расправа за предлог-законот за инфомативни и рекламни кампањи

Јавна расправа за Предлог – законот за информативни и рекламни кампањи на јавните институции предвидено е да се одржи денеска во Собранието на Република Македонија во организација на Комисијата за транспорт, врски и екологија.  За сите кои немале прилика да го разгледаат Предлог-законот, може да го симнат од ОВОЈ ЛИНК. Со ... Read More »

Регулатива во однос на рекламирањето во Македонија (втор дел)

Во претходниот пост Регулатива во однос на рекламирањето во Македонија (прв дел) се осврнавме на дел од одредбите во македонското законодавство кои посредно или непосредно се поврзани со огласувањето како промотивна активност  и адвертајзингот како индустриски сегмент. Во првиот пост споменавме за некои одредби од Законот за радиодифузна дејност, со кои и ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365