Home » Tag Archives: патент

Tag Archives: патент

Самсунг доби патент за паметна маица

Се чини дека Самсунг развива нова паметна маица со вградени сензори кои можат да дијагностицираат болест преку паметен телефон. Технологијата користи сензори кои можат да направат опширна анализа на функцијата на белите дробови детектирајќи ги звуци на телото, како и обезбедувајќи дијагноза и совети, известува LetsGoDigital. Корејскиот гигант тврди дека ... Read More »

Дизни обвинет за неетичко присвојување на фразата “хакуна матата“

Повеќе од 50 000 луѓе потпишаа петиција во која ја обвинуваат компанијата “Дизни“ за колонијализам и неетичко присвојување, бидејќи со патент ја заштити фразата “хакуна матата“ која доаѓа од јазикот свахили. Значењето на фразата е „нема проблем“ на јазикот свахили, кој се говори во источна Африка, а официјалнен јазик е ... Read More »

Интервју со Стефан Ристевски – млад македонски научник и иноватор

Денеска разговараме со Г-дин Стефан Ристeвски, млад македонски научник и инвоатор чиј патент MechaCell, уникатен систем за локомоција, се патентираше во САД и Турција. М365: Кој е Стефан Ристевски, кажете ни нешто за Вас? Стефан: Роден сум во Прилеп 1989, каде и завршив основно образование, потоа своето образование го продолжив во Yahya ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365