Home » Во фокусот » Топ 10 агенции во Хрватска според остварени приходи во 2016 година

Топ 10 агенции во Хрватска според остварени приходи во 2016 година

(РЕГИОН) – Финансиски најуспешна хрватска агенција од сите 36 члени на HURA и оваа година повторно е  UNEX чии две агенции Unex Media и Unex Grupa, во 2016 година оствариле приход од 338,7 милиони куни што е еквивалентно на околу 45 милиони евра. Добивката после оданочување изнесува 17,5 милиони куни (2,3 милиони евра). Сепак, за UNEX се смета дека е исклучително изложена на опасност од намалување на бизнисот во наредниот период со оглед на тоа што работеше за водечките брендови на Агрокор како што се Конзум, Јамница, Звезда и Тисак што во реалноста значи голем знак прашалник колку од побарувањата во иднина ќе може да се наплатат.

Втора најуспешна членка на HURA е Real Grupa, со приходи од речиси 119 милиони куни (16 милиони евра) и добивка после оданочување од околу 800,000 евра.

Топ 10 листата на финансиски најуспешни медиски и маркетинг агенции во продолжение. За полесно сметање на сумите имајте го во предвид соодносот 1 евро = 7,4 куни.

Извор: Пословни дневник

Автор Marketing365

Маркетинг365 (М365) е прв македонски портал кој во фокусот ја има маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. Формиран е во 2011 година и во своето досегашно постоење има добиено неколку домашни и меѓународни признанија вклучувајќи ги и “Блог на годината“ (прво место, 2011 и 2015 год.), “Највлијателен балкански блог кој доаѓа од Македонија“ (прво место 2012) и “Најдобар бизнис-информативен веб сајт“ (второ место, 2014). Почнувајќи од февруари 2015 година, Маркетинг365 е официјален претставник во Македонија на најпознатиот светски креативен фестивал Cannes Lions. Тимот на М365 го сочинуваат активни професионалци од маркетинг, медиа и ПР индустријата во Македонија. e-mail : contact@marketing365.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Marketing365 Marketing365 Marketing365