Home » Extra 5 » Уметност на интеракцијата – Кока-Кола и разликата што ја прави

Уметност на интеракцијата – Кока-Кола и разликата што ја прави

Крајно, една добра вирална герила маркетинг кампања треба да промовира бренд или продукт на неконвенционален начин, при што стапува во интеракција со потрошувачите надвор од неефективните, застарени медиуми кои го заситиле пазарот и кои генералната популација научила да ги исклучи. Треба да го направи брендот атрактивен и за старите и за новите потрошувачи подеднакво и треба да го издвои од конкуренцијата како изрзито поразличен.

hello happiness

Една компанија која е особено одлична во ова е Coca-Cola. Сигурно е дека многу од луѓето можат да се сетат на последниот пат кога реклама на Кока-Кола ставила насмевка на нивното лице или кога по малку ги вознемирила. Но, дали би се сетиле на последниот пат кога некој друг бренд го направи тоа? Главната разлика е во тоа што Кока-Кола поврзува, таа прави емоционален импакт и води интеракција со својата потрошувачка база.

Знаејќи дека вашиот веб сајт е комплетно оптимизиран за видливост на интернет пребарувачите е една работа, меѓутоа, интеракција е сосем друга. Интеракцијата не само што ја промовира свесноста за еден бренд, туку гради и лојалност кон тој бренд. Овие денови, за една реклама да го привлече нашето внимани таа треба да не’ шокира, изненади или импресионира.

Секако дека Скокот од Стратосферата на Red Bull е еден одличен пример за вирален маркетинг, привлекувајќќи рекордни 7.1+ милиони гледачи кои го гледаа скокот во живо. Тоа е најголемиот рекорд на интеракција кој некој бренд или маркетинг подвиг досега го имал. Сепак, и покрај тоа што тоа сигурно е герила маркетинг, тоа беше еднократен подвиг кој е скап и е многу тешко изводлив. Гледачите биле привлечени да го гледаат скокот, но дали тие се’ уште се во интеракција со брендот после неколку години?

Кока-Кола од другата страна, со своите “Отвори Среќа” кампањи, пронајде герила маркетинг техник која континуирано фунцкионира повторно и повторно, постојано зголемувајќи ја интеракцијата. Можеби не се рекордни 7.1 милиони, но сепак остварувањето на преку милиони прегледи на секое видео не е нешто што треба да се потцени. Нормално, герила маркетинг кампањите се “Голем импакт, мала инвестиција.”

Секако дека нешто како Кока-Кола кампањите “Happiness Machine” и “Happiness Truck” вклучуваат некаква финансиска инвестиција како давањето на бесплатни промотивни примероци (кои секако дека огромна компанија како Кока-Кола лесно може да си ги дозволи), резултатот далеку ја надминува цената на инвестицијата. Не само што луѓето си заминуваат со брендирана Кока-Кола опрема, туку имаат и незаборавно искуство со брендот кој постигнува успех на емоционално и лично ниво. Тоа е нешто што нема да го паметат само тие потрошувачи, туку и сите гледачи кои ја гледале кампањата насекаде низ светот.

 “Open Happiness” (“Отвори Среќа”) кампањата на Кока-Кола е толку ефективна токму поради тоа што е неочекувана и ги предизвикува потрошувачите да стапат во интеракција со брендот. Дополнително, им помага да развијат лична и емоционална историја со брендот, што резултира со лојалност. За разлика од Red Bull, кој секако дека предизвика многу внимание и интеракција, она што Кока-Кола го прави е досегање до луѓето на лично ниво, држејќи ги во постојана интеракција и во годините што следуваат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365