Home » Во фокусот » Унилевер ја поддржа глобалната забрана за тестирање козметика на животни

Унилевер ја поддржа глобалната забрана за тестирање козметика на животни

Унилевер повика на глобалната забрана за тестирање на животни во козметичката индустрија во партнерство со групата за заштита на животните Humane Society International (HSI).

И покрај тоа што е забрането во ЕУ од 2013 година, истражувањето на организацијата Cruelty Free International сугерира дека 115 милиони животни сè уште се користат во светот за тестирање, а најчестите тестови вклучуваат изложување на животните на зрачење, принудување да дишат отровни гасови или изложеност на потенцијално штетни супстанции со инјектирање или со храна.

Со 57 брендови во своето портфолио, застапувањето на Унилевер за светска забрана за тестирање на животните може да означи монументална промена во индустријата.

Потпретседателот на HSI за истражување и токсикологија, Трој Сејдл, се надева дека одлуката на Унилевер ќе ги поттикне и другите да помогнат во укинувањето на тестирањето на животните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365