Home » Во фокусот » Езеро или пластика – Lend art на брегот на Дебарското Езеро

Езеро или пластика – Lend art на брегот на Дебарското Езеро

Ленд артот „Езеро или пластика“ на ликовниот уметник Адем Сулејманоски, посветен на загадувањето со пластични шишиња на езерото, е поставен на брегот на Дебарското Езеро.

Секоја година помеѓу 40 и 60 илјади пластични шишиња се слеваат во водите на Дебарското езеро. Овој проблем секогаш е актуелен напролет кога високите водостои на реките и потоците во Дебарско-реканскиот регион носат огромни количини пластичен отпад во езерскиот басен.

Интервенцијата се наоѓа на брегот на Дебарското Езеро во близина на селото Косоврасти. Ленд артот е со димензија 8х3 метри и е изработен од камен и мешани материјали. Идејата на овој ленд арт е да укаже на потребата од регулирање на собирањето отпад и намалувањето на езерото кое иако има квалитетна вода сепак е преполно со механички отпад каде доминираат пластичните шишиња и останатиот пловечки пластичен отпад.

Ленд артот е дел од серијата ленд артови со еколошка тематика кои авторот ќе ги работи оваа пролет во рамки на проектот „Лeнд арт и креативни акции врз оштетена инфраструктура“, кој е финансиски поддржан од Фондацијата Отворено општество- Македонија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365