Home » Колумни

Колумни

Кога логото едноставно не треба да се менува

Извор: Epica Awards Пишува: Mark Tungate, Editorial Director, Epica Awards Ако мислите дека луѓето не се поврзани со познатите брендови, само погледнете што се случува кога некои од нив го менуваат своето лого. Zara го помина ова искуство неодамна кога агенцијата Baron&Baron – основана од страна на почитуваниот француски дизајнер Фабиен ... Read More »

Зошто на твојот маркетинг му е неопходна лендинг страна?

Автор: Благој Ѓелевски, Tivius Productions Иако многумина ја поистоветуваат, лендинг страна не е исто што и веб страна. Точно е дека лендинг страната е дел од самата веб страна, но е многу различна по концепт и функција. Во суштина повеќето бизниси имаат веб страни, но немаат лендинг страни. Ако имаш сопствен ... Read More »

Модерен фармацевтски маркетинг – креирање на продажба преку подигање на нивото на здравствена едукација на пациентите!

Колумна на Филип Ачкоски, М-р по фармација, регионален директор на PharmaS, топ едукатор Живееме во време кога секојдневно сме ‘’бомбардирани’’ од сите страни со реклами од различен тип. Маркетингот е навлезен во секоја пора од живеењето: телевизија, интернет, радио, билборди, социјални медиуми, весници, промотивни настани итн., и во голема мера ... Read More »

5 карактеристики на содржината која обезбедува повеќе од клик

Автор: Наташа Велковска, ПР Менаџер во Represent Communications Скопје Честопати се прашувам зошто скролајќи, особено на социјалните мрежи, сопирам на определени објави, а други само ги одминувам? Зошто некои написи (особено наслови) секогаш успеваат да ми го привлечат вниманието во мноштвото онлајн содржина со која сме бомбардирани секојдневно? Што очекувам ... Read More »

Колумна на Предраг Николовски: Генерација Z

Пишува: Предраг Николовски „Децата Зед“, генерацијата родени после „Millenials” т.е 1997 година го заслужуваат вниманието на сите маркетери и трговци бидејќи тие се оние кои во иднина ќе ја менуваат играта. Овој пат како пример повеќе ќе ја користам индустријата во која работам, а тоа е автомобилската индустрија. Таа како ... Read More »

Предностите на успешна лендинг (landing)страница

Автор: Цветанка Јошева, Дигитал маркетинг менаџер на Represent Communications Скопје Кога се обидувам да се навратам наназад низ времето, на почетокот од мојата кариера, кога почнав да работам во сферата на дигиталниот маркетинг, се присетувам како во комуникација со агенциите (во тоа време бев од страна на клиентот) многу тешко ... Read More »

Дали Трамп е проблем за Diet Coke?

Пишува: Е.Ј. Шулц, AD Age Buzz Брендот Diet Coke инвестираше значајни средства во маркетинг со цел да го рехабилитира својот имиџ и да привлече разновидна, млада публика. Доналд Трамп во таквите напори не е баш идеален бренд амбасадор, но брендот е очигледно осуден на овој контроверзен 72-годишен претседател. Трамп, чија ... Read More »

Твитер – помеѓу чеканот и наковалната

Пред неколку години сите беа оптимисти дека социјалните мрежи ќе овозможат цивилизиран политички дијалог каде секој може да се вклучи со свое мислење и коментар. Facebook, Twitter и Google и до ден денес тврдат дека целта им е токму тоа – да дадат глас на сите во светот. Меѓутоа, од ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365