Home » Digital

Digital

Сер Тим Бернерс-Ли започна иницијатива за подобар интернет

Во константно настојување интернетот да го направи поотворен, послободен, посигурен и поприфатлив, неговиот творец започна голема иницијатива за обезбедување подобар интернет Следната година, во март, ќе биде обелажан 30-тиот роденден на интернетот каков што го осмисли Тим Бернерс-Ли, таткото на интернетот. Во исто време, треба да се случи и значаен ... Read More »

Фејсбук креираше забавна апликација Lasso со која сака да го привлече вниманието на тинејџерите

Фејсбук ја губи популарноста кај помладата генерација, заради што претставниците на оваа социјална мрежа одлучија да создадат нова апликација наречена Lasso со која сака да го поврати вниманието на тинејџерите. Lasso е апликација слична на популарната кинеска платформа Tik Tok која бележи голем раст на бројот на корисници. Tik Tok ... Read More »

Тим Бернерс-Ли, таткото на интернетот: Технолошките гиганти имаат преголема моќ

Дигиталната револуција им овозможи на неколку американски технолошки компании да имаат голема финансиска и културолошка моќ од 1990-тите до денес, која е посилна од онаа што ја имаат повеќето суверени држави Ако се запраша човекот кој го “измислил интернетот” (т.е. World Wide Web), Тим Бернерс-Ли, гигантите од Силиконската долина, како ... Read More »

Знаете ли кој автор и книжевно дело се најцитирани на Инстаграм?

За жал, вклучени се само автори од областа на англиското говорно подрачје, но меѓу нив има и добро познати имиња Речиси сите корисници на социјалните мрежи, без оглед на тоа за кои се работи, барем еднаш со некоја интересна фотографија објавиле некаков стих или цитат кој во тој момент им ... Read More »

Гугл Хром ќе блокира реклами на сајтови кои постојано ги прелажуваат корисниците

Гугл реши да ја засили борбата против сајтовите кои користат сомнителни pop-up реклами и пренасочување со цел да ги излажат корисниците. Од декември, Chrome ќе се блокира реклами на “мал број” на сајтови, кои постојано ја користат оваа тактика, без разлика дали произведуваат лажни системски грешки или се обидуваат да ... Read More »

Flickr го ограничува бесплатното поставување на само 1 000 фотографии

Популарниот сервис за складирање и споделување на фотографии од оваа година има нов сопственик, а со него доаѓаат и промени Откако 13 години беше дел од Yahoo, сервисот за складирање и споделување на фотографии Flickr во април оваа година го промени сопственикот. Го презеде конкурентскиот сервис SmugMug, а сега ги ... Read More »

Реклами ќе се прикажуваат и на WhatsApp

Наскоро во популарната чет апликација би можело да бидат прикажувани и реклами Откако од Snapchat ги позајмија stories, WhatsApp одлучи дека би било добро да додадат поддршка и за стикери, а сега, се чини, најавуваат и реклами. Потпретседателот на WhatsApp, Крис Даниелс, во интервју за индиски Economic Times, во кој ... Read More »

Приходите на Фејсбук се зголемија за 33%, што е најспор раст од 2012 година

Приходите на Фејсбук во третиот квартал достигнаа 13,7 милијарди долари, 33% повеќе од истиот период минатата година, што претставува нивен најспор раст од 2012 година, откако акциите на оваа социјална мрежа котираат на американската берза. Според нивниот извештај, објавен во вторникот, чистата нето добивка на Фејсбук достигна во последниот квартал ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365