Home » Во фокусот » Земјите од Балканот се најподложни на “лажни вести“

Земјите од Балканот се најподложни на “лажни вести“

Балканските земји се најподложни на “лажни вести” поради контролата на медиумите, ниското ниво на образование и довербата во општеството

Фото: OSF report

Индексот на медиумската писменост за 2018 година покажа дека земјите на Балканотсе најранливите во Европа кога се работи за “лажнати вести” и феноменот на пост-вистина, и тоа поради силната политичка и економска контрола која постои врз медиумите, недоволното образование и ниското ниво на доверба во општество.

Извештајот беше објавен од страна на Институтот отворено општество во Софија, а се опфатени 35 земји во Европа. Највисоко ниво на медиумска писменост има во Финска, а најниско во Македонија.

“Различни пристапи за градење на отпорност на феноменот на пост-вистина се поврзани со тоа како да се премостат фрагментираните вистини, да се намали поларизацијата – и едноставно да се вратите на здравиот разум. Друга работа што не треба да се заборави кога се размислува за овие, најчесто “онлајн проблеми” (вклучувајќи и ТВ и принт), е тоа што тие предизвикуваат “офлајн” реакции. Решение: најдобро е да не се откажувате од личната одговорност и да се едуцирате за “вредностите на учтивост” и општа пристојност “, се заклучува во извештајот.

Целиот документ е достапен на англиски јазик ТУКА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Marketing365 Marketing365 Marketing365