Град Скопје ја продолжува традицијата и во соработка со Агенцијата СВОТ ДООЕЛ- Скопје, го реализираше проектот за избор на Најдобар угостителски објект меѓу најдобрите. Овој проект се спроведува осум години, а плакетите на најдобрите три гостилници и најдобрите три ресторани, денеска им ги врачи градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.
– Целта на манифестацијата „Најдобар угостителски објект меѓу најдобрите 2015“ е да се издвојат најпрестижните и најдобрите ресторани и гостилници во градот, што секако ќе биде поттик за подобрување на квалитетот на услугата, односот со гостите, како и на целокупниот амбиент во сите угостителски објекти во Скопје. Тајните купувачи, ангажирани од Агенцијата СВОТ ДООЕЛ- Скопје ги завршија трите обиколки на 100-те угостителски објекти, кои по случаен избор влегоа во трката за „Најдобар угостителски објект меѓу најдобрите 2015“. Тајните купувачи по направената евалуација изготвија извештаи кои се изработени по одредените критериуми и според изнесените резултати ме загрижува податокот дека имаме пад на квалитетот на услугите, односно при завршниот контакт на келнерите со гостите и им порачувам на сите угостители да ја подобрат услугата, бидејќи ние како Град ќе продолжиме да го организираме овој проект и ќе ги изнесувме во јавност придобивките, но нема да ги премолчуваме и лошите оценки. Сепак, ме радува фактот што за еден процент, односно од 4% се зголемила на 5% оценката за давање фискални сметки во угостителските објекти на територијата на градот Скопје, изјави градоначалникот Трајановски.
Годинава за најдобри ресторани се избрани: 1.„Мексикански Амигос“; 2.„Буши“ и „Венето“ , кои го делат второто место поради остварен ист резултат и 3.„Маргер“, а најдобрите три гостилници се: 1. „Канцона“; 2. „Бисера Ив“ и 3. „Рори“ (Ројал Рустикана).
Кристијана Ивановска од Агенцијата СВОТ ДООЕЛ- Скопје, што го спроведува истражувањето, рече дека годинава во текот на истражувањето коешто се спроведе во периодот од 1 до 30 октомври, од вкупно 100 угостителски објекти, 15 гостилници се со високи над 90% и 19 ресторани, и потенцираше дека и годинава ниту еден угостителски објект не забележал ниски резултати, односно под 50 %.
Со проектот и година беа опфатени 50 ресторани и 50 гостилници на територијата на градот Скопје, кои со вкупно 300 посети, или секој по три пати, се оценуваа според следниве критериуми: прв контакт со вработените, хигиена на објектот, тоалет, амбиент, услуга на келнерите, општа услуга, квалитет на храната и завршен контакт на вработените со гостите.
Резултатите од истражувањето беа јавно презентирани пред угостителите во форма на заклучоци и препораки за подобрување на услугата во иднина.
Проектот за избор на Најдобар угостителски објект меѓу најдобрите произлегува од Програмата за финансирање на проекти за развојот на занаетчиството, угостителството и трговијата на Град Скопје за 2015 година.