Home » Tag Archives: регулатива

Tag Archives: регулатива

4 Причини зошто вашиот маркетинг треба да e усогласен со GDPR регулативата

GDPR е најголемата законска промена на дигиталната ера. Во продолжение прочитајте кои се 4те причини поради кои вие би требало да поминете GDPR обука и да го усогласите вашето работење со оваа регулатива од Европска Унија. #1 Високи казни За неприменување на одредбите кои произлегуваат од Законот за заштита на ... Read More »

ЕУ: 60 минути за отстранување екстремистичка содржина од социјалните мрежи

Европската комисија планира да ги заостри правилата за отстранување на екстремистички содржини од социјалните мрежи и воведувањето на казни за интернет платформите, кои оваа содржина нема да ја отстранат во рок од еден час. Како што пренесува Фајненшл тајмс, Европската комисија планира нова регулатива која би се однесувала на Facebook, ... Read More »

Да придонесеме во Јавната расправа за предлог-законот за инфомативни и рекламни кампањи

Јавна расправа за Предлог – законот за информативни и рекламни кампањи на јавните институции предвидено е да се одржи денеска во Собранието на Република Македонија во организација на Комисијата за транспорт, врски и екологија.  За сите кои немале прилика да го разгледаат Предлог-законот, може да го симнат од ОВОЈ ЛИНК. Со ... Read More »

Донесен правилник за нови рекламни техники

Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги на својата 15-та седница одржана пред неколку дена донесе Правилник за нови рекламни техники. Со овој Правилник се пропишуваат правилата за користење на новите рекламни техники од страна на давателите на аудиовизуелни медиумски услуги (телевизиски радиодифузери и даватели на аудиовизуелни медиумски ... Read More »

Донесен нов Правилник за спонзорство од страна на давателите на аудио и аудиовизуелни медиумски услуги

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги на својата 10-та седница одржана на ден  12.03.2015 година го усвои Предлогот на Директорот на Агенцијата, д-р Зоран Трајчевски, бр.01-1806/1 од 10.03.2015 година и едногласно донесе нов Правилник за спонзорство. Со влегувањето во сила на горенаведениот Правилник, престанува да важи Правилникот за начинот на ... Read More »

Нови правила за означување на храната во ЕУ

„Новите барања на ЕУ за означување на храната – законска обврска на домашните оператори со храна од јуни 2015 година“,беше тема на вчерашната прес конференција и работилницата која во организација на Агенцијата за храна и ветеринарство и Стопанската комора на Македонија се одржа вчера за членките на Комората. Како што истакна м-р ... Read More »

Рекламирањето на “здравата“ храна во Македонија одсега само со дозвола

рекламирање, адвертајзинг, огласување, маркетинг македонија, маркетинг, маркетинг365

Агенцијата за Храна и Ветеринарство на Република Македонија на својот веб сајт информираше дека од неодамна го донесе Правилникот за здравствени и нутритивни тврдења во комерцијални цели при означување, презентација и рекламирање на храната  во Република Македонија, Со овој Правилник се утврдуваат правилата и барањата кои треба да ги исполнат прехранбените ... Read More »

Регулатива во однос на рекламирањето во Македонија (втор дел)

Во претходниот пост Регулатива во однос на рекламирањето во Македонија (прв дел) се осврнавме на дел од одредбите во македонското законодавство кои посредно или непосредно се поврзани со огласувањето како промотивна активност  и адвертајзингот како индустриски сегмент. Во првиот пост споменавме за некои одредби од Законот за радиодифузна дејност, со кои и ... Read More »

Marketing365 Marketing365 Marketing365